Baltasar Kormákur 58 let


Islandská kinematografie už nějakou tu dobu zažívá obrovský boom v Evropě, ale i v Americe. Může za to nejenom fakt, že co Islanďan, to skrytý talent na umění, ale i Baltasar Kormákur, který se od herce dokázal vypracovat v jednu z nejdůležitějších postav Islandské kinematografie současnosti.

Baltasar kolem roku 2000 vlastnil v Reykjavíku oblíbený bar, který vedl spolu se zpěvákem Blur. Ten na základě úspěchu filmu výše prodal, aby si založil svojí vlastní produkční společnost, pod kterou si sám natočil další skvělé čistě islandské filmy jako jsou Severní blata, Malý výlet do nebe, Svatba za bílé noci a za poslední dobu také film Hluboko. Ten se dokonce dostal i do oskarových nominací coby neanglicky mluvící film. Na Islandu tento film dokonce v prvních týdnech sklízel až padesáti procentní tržby ze všech kin.

V roce 2010 se Baltasar stihl prosadit i v Americe, kdy v místních kinech udeřil s filmem Nádech. Tento malý, nízkorozpočtový film zaujal tamní producenty, kterým Baltasar zároveň ukázal, že není žádnej malej blbec. Dva roky na to natočil evidentně dražší film Kontraband s Markem Wahlbergem v hlavní roli, který dokonce první víkend v kinech držel status nejnavštěvovanějšího filmu v Americe. Ten už mimochodem nebyl podporován jenom samotnou produkční společností Baltasara, ale tohoto filmu se stihl ujmout i velký kolos Universal Pictures. I 2 zbraně jsou mimochodem filmem, který se po prvním víkendu v amerických kinech dokázal udržet prvního místa v návštěvnosti. Už v tento moment se všeobecně vědělo, že Mark Wahlberg se s Baltasarem dost skamarádil.

Vrcholem všeho je podle mě skutečnost, že Baltasar natočil v roce 2015 samotný Everest. Mám pocit, že neexistuje lepší režisér, který by takový příběh dokázal kvalitněji natočit. Čistě proto, že neexistuje režiséra, který by měl výraznější vztah s přírodou, než je právě on. Islandská nátura je všeobecně známa tím, že je silně spjata s přírodou. Everest je zrovna filmem, kde příroda má hlavní slovo. Vysloveně to do sebe sedí a jak to dopadlo, to musíte zhodnotit sami.


27.2.1966
Reykjavík, Island
Baltasar Kormákur csfd

ReykjavikThe Good SpyBestieNež přišla bouřeEiðurinnEverest2 zbraněThe MissionaryHlubokoKontrabandNádechSvatba za bílé nociSeverní blataMalý výlet do nebeHafiðS milenkou mé matkyKatlaV pastiProti leduVargur


Aktualizace osobnostního profilu Baltasar Kormákur: 30.10. 2023 09:40