Zdenka Lorencová 76 let


Zpívající skladatelka, textařka, herečka, moderátorka, novinářka, redaktorka, spisovatelka a v neposlední řadě zahradní architektka, Zdeňka Lorencová se narodila 18. prosince 1947 v Praze. Zdeňka je známá především ze 70. let 20. století.

Vystudovala zahradní architekturu na VŠZ v Praze. Poté, co nebyla přijata z politických důvodů na pražskou DAMU (1969), studovala v letech 1982–84 na Konzervatoři Jaroslava Ježka obor skladba a aranžmá pod vedením Věroslava Neumana. Od roku 1972 se začala pěvecké dráze věnovat profesionálně. Největších úspěchů dosáhla především díky písním Absolutno, Cinky linky, Koukol, Čiky taka a Proč žiješ rád s recitací Jana Přeučila, které chtějí slyšet diváci při jejích koncertech dodnes. Zdena Lorencová úzce spolupracovala i s filmem. V roce 1963 zpívala píseň Sluníčko ve Formanově filmu KONKURZ (1963) a o dva roky později hrála a zpívala v jeho filmu LÁSKY JEDNÉ PLAVOVLÁSKY (1965). Později nazpívala hit Žluťásku k dětskému filmu PŘIJELA K NÁM POUŤ (1973). Tvorba pro děti se stala její hlavní činností.

Její osobní život zcela nedopadl dle jejích představ. Vzala si muže, který ji ponižoval a využíval její velké zamilovanosti pro svůj prospěch. Odnesla to nejen ona, ale i jejich společná dcera Kristýna. Manželství trvalo deset let, dalších dvacet let se vlekly soudy o dceru a společné vyrovnání. Další ránou byla tragická smrt její sestry, která uhořela spolu se svým manželem v autě. V roce 1999 ji pak zemřel otec. To všechno se podepsalo na jejím zdravotním a psychickém stavu. Hledala tedy útěchu v přírodě, ale i ta se jí stala osudnou, když ji nakazilo infikované klíště. Léčba trvala celé tři roky.

Dnes se cítí být jiným člověkem, sem tam vytvoří jako architektka nějaký ten návrh zahrady či parku pro své přátele, znovu skládá texty, hudbu a hraje na kytaru. Vydala dvě CD se svými písněmi a třetí připravuje. Píše a teď ji dokonce vychází už druhá knížka pro děti, kterou i sama ilustrovala.


18.12.1947
Praha, Československo
Zdenka Lorencová csfd

Román o růžiLásky jedné plavovláskyKonkursPopStory13. komnataSemafor atd.Skleněná pohádkaZe Soboty na ŠimkaChlapci, zadejte se!Magazín Jů a HeleKam zmizel ten starý songP.F.SenzibilšouDoma je domaPísničky z obrazovkyHudební obrazovkaSkleněná pohádkaZe Soboty na Šimka aneb Návštěvní den v divadle SemaforKabinet 71Slůně


Aktualizace osobnostního profilu Zdenka Lorencová: 23.3. 2024 22:41