Dorota Kędzierzawska 66 let


Dorota Kędzierzawská se v roce 1957 v polské Lodži narodila režisérce hraných a dokumentárních filmů, Jadwize Kędzierzawské. Jablko nepadlo daleko od stromu, Dorota roku 1981 dokončila filmovou školu v Lodži a následně v Moskvě. Již během studií si získala ohlas jak na domácí, tak i na mezinárodní scéně svými krátkometrážními filmy Agnieszka (1980), Jajko (Vejce, 1982), Początek (Začátek, 1983) a Gucia (1985).

V pořadí třetím celovečerním hraném filmu Wrony (Vrány, 1994), je centrum dění zaměřeno opět na mladou dívku, nad níž tentokrát zlomili hůl všichni včetně její vlastní matky. Wrona teskně toužící po matčině pozornosti se rozhodne k útěku z domova, unese malou holčičku (Malenstwo) a vydává se s ní na útěk doufaje, že konečně nalezla milující rodinu. Wrona malé dívce hraje matku, nicméně stejně jako matka Wrony, tak je i ona neschopná dát lásku svému „rukojmí". Dobrodružství končí ten stejný den večer předáním malé dívky starostlivým rodičům.

Ve filmu Nic (1998), do té doby režisérčin největší úspěch, Kędzierzawská líčí zatím nejzávažnější téma. Příběh mladé starostlivé matky tří dětí (Hela), jejíž manžel je typickým tyranem. Ve chvíli, kdy Hela zjistí, že je počtvrté těhotná, rozhodne se ke krajnímu, až brutálnímu řešení dané situace. Film v  katolickém Polsku silně zapůsobil a dodnes je často citován a diskutován.

V dalším snímku se Kędzierzawská opět vrací do světa dětí. Jestem (Jsem, 2005) je možné považovat jako volné pokračování filmu Vrány, jen s tím rozdílem, že hrdinka Wrona o několik let zestárla a zároveň se převtělila do chlapce jménem Kundel. Ten uteče z domova, aby se vrátil ke své pravé matce, jež ho jako malého zavrhla. Krátce poté se ale opět vydává na útěk. Poprvé sehrává důležitou roli hudební složka, již zkomponoval slavný Michael Nyman. Výborná je též kamera Artura Reinharta, jehož pomalé jízdy spolu s precizní kompozicí záběru dodávají filmu na reálnosti a autentičnosti. Hlavním tahounem filmu jsou ale opět dětští představitelé, které Kędzierzawská velmi citlivě vybrala. Jsem získal mnohá festivalová ocenění po celém světě, např. na Berlinale.


1.6.1957
Lódz, Polsko
Dorota Kędzierzawska csfd

Sny pełne dymuŻużelZítra bude lípČas umíratJsemNicVrányDiably, diablyKoniec świataInny swiatPoczątekGuciaVejceAgnieszkaUcieczka-wycieczka


Aktualizace osobnostního profilu Dorota Kędzierzawska: 18.11. 2023 07:23