David Kelly (1929 - 2012)


Tento irský rodák spatřil světlo světa dne 11. července 1929 v Dublinu, kde také chodil na chlapeckou katolickou školu Synge Street. Na prknech, která znamenají svět, se objevil již ve svých osmi letech, kdy vystupoval v divadle Gaiety Theatre v Dublinu. Od té doby si tento irský herec prosekával cestu přes role v divadle, rádiu, televizi a také ve filmu.

Ve svých filmových začátcích si zahrál ve filmu THE JIGSAW MAN s hereckým kolegou Michaelem Cainem. Pár let nato, už jako zkušený mazák, si vystřihl roli v irském rodinném filmu CESTA NA ZÁPAD o dvou chlapcích a jednom koni. Zde hrál jejich dědečka, což se ukazuje jako charakter jemu nejbližší. A role přicházely, především role vedlejší. Kelly si zahrál v televizním filmu ÚNOS, irském komorním dramatu BEZVÝZNAMNÝ MUŽ a v komedii DOHAZOVAČ.

Pak se psal rok 1998 a David Kelly obdržel roli ve filmu NEDOVO ZÁZRAČNÉ VZKŘÍŠENÍ, kde si zahrál jednu z hlavních rolí - Michaela O’Sullivana. Svým hereckým projevem v tomto snímku si vysloužil několik nominací a cen a i díky němu film sklidil kladné kritiky. V roce 2000 hrál ve filmu ZAMŘÍŽOVANÁ ZAHRADA a o rok později ve snímku FOTBAL ZA MŘÍŽEMI.

Do povědomí fanoušků u nás se ale dostal hlavně díky Timu Burtonovi, který ho obsadil do svého filmu KARLÍK A TOVÁRNA NA ČOKOLÁDU, kde díky svému typickému vzhledu vytvořil Karlíkova dědečka Pepu (v originále Joe). Naposledy jsme ho mohli vidět ve filmu HVĚZDNÝ PRACH, v němž si střihl miniroličku hlídače kouzelné zdi.


11.7.1929
Dublin, Irsko
12.2.2012
Goatstown, Dublin, Irsko
David Kelly csfd

Hvězdný prachLabyrint smrtiKarlík a továrna na čokoláduCalcium KidZákon přitažlivostiMystikovéPuckoonFotbal za mřížemiRafinovaný zlodějZamřížovaná zahradaNedovo zázračné vzkříšeníDohazovačThe Run of the CountryÚnosBezvýznamný mužMoondanceCesta na západMerlin z Křišťálové jeskyněPirátiStryker's WarAnne DevlinKomedie plná omylůMrtvý agentRed MonarchZvoník od Matky BožíNa svoboděA Portrait of the Artist as a Young ManUn taxi mauveNever Mind the Quality: Feel the WidthQuackser Fortune Has a Cousin in the BronxZlomPrácička v ItáliiOdysseusGirl with Green EyesQuare Fellow, TheDublin NightmareMrs. Gibbons' BoysUpwardly MobileScarlettSlinger's DayGlenroeWhoops ApocalypseCowboysStrumpet CityRobin's NestHotýlekOh, Father!Tales from the Lazy AcreAs Good Cooks GoFor Amusement OnlyMe MammyThe Jazz AgeNever Mind the Quality, Feel the WidthThe Wednesday PlayZ CarsAll AboardITV Play of the WeekThe Martyr's CrownRough for Theatre I


Aktualizace osobnostního profilu David Kelly: 17.11. 2023 10:31