James Nesbitt 59 let


James Nesbitt se narodil 15. ledna roku 1965 v Severním Irsku v městě Ballymena. Nejprve se toužil stát učitelem stejně jako jeho otec a studoval na univerzitě v Ulsteru francouzštinu. Po roce studia se však rozhodl přesedlat na herectví a přesunul svůj zájem na londýnskou školu Central School of Speech and Drama.

První filmovou rolí, která mu přinesla slávu, se stal farmář Pig Finn ve filmu NEDOVO ZÁZRAČNÉ VZKŘÍŠENÍ (1998). Ve filmu KLIKAŘI (2001) si poprvé zahrál hlavní roli, a to vězně Jimmy Handse. Následující rok se objevil v televizním filmu KRVAVÁ NEDĚLE, jenž vyprávěl o událostech roku 1972 v Derry. Tento film znamenal pro Nesbitta obrat v kariéře, protože se rolí Ivana Coopera vymanil z hraní laciných charakterů. Získal si za to ocenění v podobě British Independent Award a byl nominován na cenu British Academy Television Award pro nejlepšího herce.

V letech 2003 až 2007 se objevoval v roli detektiva Tommy Murphyho v seriálu MURPHYHO ZÁKON, který byl napsán přímo pro něj scénáristou Colinem Batemanem a v roce 2004 hrál v dramatu podle skutečné události WALL OF SILENCE otce zavražděného chlapce; za obě tyto role jej Irish Film and Television Award nominovala na nejlepšího herce. V následujících letech se objevil ve dvou filmech; MILLIONS (2004) a MATCH POINT – HRA OSUDU (2005). V roce 2007 zazářil v roli doktora Jackmana/Hyda v televizním seriálu JEKYLL. Rolí si získal nominaci na Golden Globe Award v roce 2008.

James Nesbitt je ženatý s bývalou herečkou Soniou Forbes-Adam, s níž má dvě dcery.


15.1.1965
Coleraine, Northern Ireland, Velká Británie
James Nesbitt csfd

The Heist Before ChristmasHobit: Bitva pěti armádVyhrát zlatouHobit: Šmakova dračí poušťHobit: Neočekávaná cestaCoriolanusMatching JackOutcastPouťCherrybombPět minut v nebiOstrov nadějeMatch Point - Hra osuduMiliónyPasser ByQuite Ugly One MorningWall of SilenceHoši z County ClareMurphyho zákon: Elektrický BillMurphyho zákon: Schůzka spolužákůMurphyho zákon: Zlíbej mě a mluvMurphyho zákon: Šílený šampionKrvavá neděleKlikařiMurphyho zákonThe Most Fertile Man in IrelandWild About HarryDrsný holkyMladý Indiana Jones: Peklo v zákopechNedovo zázračné vzkříšeníVzkříšeníJumpersThe James GangTohle je mořeVítejte v SarajevuJudeGo NowLove Lies BleedingPoslouchej mou píseňBloodlandsSuspectDrž se blízkoŠest v tom


Aktualizace osobnostního profilu James Nesbitt: 13.3. 2024 14:15