Rossano Brazzi (1916 - 1994)


Rossano Brazzi se koncem třicátých let 20. století zařadil mezi oblíbené milovníky italského stříbrného plátna, později se výrazně prosadil i v hollywoodské produkci, celkově v různých zemích natočil přes 120 filmů. Narodil se v Bologni, ale dětství a mládí strávil ve Florencii. Pocházel z bohaté rodiny - jeho otec Adelmo Brazzi sice začínal jako prostý krejčí, časem se ale vypracoval k vlastní továrně na výrobu obuvi, Rossano s dvěma sourozenci tedy vyrůstal v solidních materiálních poměrech.

Po krátké době se ve filmu propracoval k hlavním rolím a na počátku druhé světové války patřil již k nejpopulárnějším romantickým hrdinům mladé generace. Před kamerou se objevoval hlavně v historických kostýmech, ať již to byl antický filozof Simmius ve filmu SOUD SE SOKRATEM A JEHO SMRT (Processo e morte di Socrate, 1939) nebo titulní role anglického herce Edmunda Keana v životopisném snímku KEAN (1940). Dvakrát hrál po boku slavného francouzského herce Michela Simona (KRÁL SE BAVÍ - Il re si diverte, 1941; KARAVANA - Una signora dell'ovest, 1942), jednu z hlavních rolí ztvárnil ve velkolepém dvoudílném projektu Goffreda Alessandriniho MY ŽIVÍ (Noi vivi, 1942) a SBOHEM, KIRO (Addio, Kira, 1942). Již za války přišla i první nabídka ze zahraničí a jeden film natočil Brazzi v Německu pro společnost UFA (TENKRÁT - Damals, 1943).

V roce 1943 přerušil Rossano Brazzi dočasně hereckou kariéru, protože odmítl propůjčit svou tvář a popularitu propagandě skomírajícího fašistického režimu. Zapojil se naopak do odbojového hnutí a využil svých znalostí prostředí filmových studií Cinecittà, která se tehdy změnila v koncentrační tábor, a pomáhal zahraničním vojákům zde uvězněným. Po válce slavil triumfální návrat na stříbrné plátno titulní rolí ve filmové adaptaci Puškinovy literární předlohy DUBROVSKIJ (Aquila nera, 1946). I když některé Brazziho životopisy tvrdí, že po válce jeho popularita klesala v souvislosti s nástupem neorealismu, v roce 1947 se objevil ve třech z deseti nejúspěšnějších italských filmů. Opět to bylo v historických kostýmech a hlavních mužských rolích a ve filmech BÍLÝ ĎÁBEL (Il diavolo bianco, 1947), JEPTIŠKA Z MONZY (La monaca di Monza, 1947) a ČERVENÝ A ČERNÝ (Il corriere del re, 1947) jej v kinech vidělo přes dvanáct miliónů diváků.

Faktem ale zůstává, že v roce 1948 natočil v Itálii jediný film, vzápětí byl však osloven z Hollywoodu a v adaptaci slavné románové předlohy MALÉ ŽENY (Little Women, 1949) dostal roli profesora Bhaera. V Itálii se potom vrátil k postavě Vladimira Dubrovského (DUBROVSKÉHO POMSTA - La vendetta di Aquila nera, 1951), zahrál si také mušketýra Athose (POMSTA MUŠKETÝRŮ - Il boia di Lilla, 1952). K práci pro hollywoodské produkce se dostal znovu s filmy natáčenými v Itálii (TŘI MINCE VE FONTÁNĚ - Three Coins in the Fountain, 1954; BOSONOHÁ KOMTESA - The Barefoot Contessa, 1954). Nadále točil samozřejmě i v Itálii, příležitostně také ve Francii nebo Španělsku, stále častěji byl ale vyhledáván pro role italských elegánů v amerických a britských filmech.


18.9.1916
Bologna, Itálie
24.12.1994
Řím, Lazio, Itálie
Rossano Brazzi csfd

Fatal frames: Fotogrammi mortaliMort d'un zombiePut on by CunningCollina del diavolo, LaRussicumWe the Living7, Hyden Park: la casa maledettaFinal JusticeElemento D, L'Strach v New YorkuVzdálené vrcholky horSestřička v kalhotáchVoce, LaAnche i ladri hanno un santoL'elemento DOmen 3: Poslední střetnutíA Time for MiraclesJá a KáčaPromessa, LaCaribiaMr. Too LittleAngeli dalle mani bendate, GliDetras de esa puertaGiro girotondo... con il sesso è bello il mondoIl cav. Costante Nicosia demoniaco ovvero Dracula in brianzaIl tempo degli assassiniFrankensteinovy zrůdyFred Astaire Salutes the Fox MusicalsMr. Kingstreet's WarNezapomenutelný valčíkRacconti proibiti... di niente vestitiGiorno del giudizio, IlTritticoVivi ragazza vivi!Intimità proibite di una giovane sposaThe AdventurersHoneymoon with a StrangerKrakatoa, na východ od JávyMother LovePrácička v ItáliiSalvare la facciaVita segreta di una diciottenneDiario segreto di una minorenne, IlSette uomini e un cervelloAltri, gli altri e noi, GliBoboCaccia ai violentiPer amore... per magia...Sedmkrát ženaNatale che quasi non fu, IlBattle of the Villa Fiorita, TheUn amoreL'intrigoPão de AçúcarRagazza in prestito, LaDie RoteLight in the PiazzaČtyři pravdyŘímské dobrodružstvíNapoleon


Aktualizace osobnostního profilu Rossano Brazzi: 2.11. 2023 16:51