Mary Brian (1906 - 2002)


Narodila se jako Louise Byrdie Dantzler v texaském městečku Corsicana. Její otec zemřel, když jí byl pouhý měsíc a rodina se zakrátko přestěhovala do Dallasu. Na počátku 20. let se rodina přestěhovala znovu, tentokrát do kalifornského Long Beach. Tam byla Mary ve věku 16 let objevena pro filmový svět v místní soutěži krásy. Jednou z porotkyň totiž byla slavná herecká hvězda Esther Ralston, která následně hrála její matku ve snímku PETER PAN a stala se její celoživotní přítelkyní. Její odměnou tak nebylo vítězství v soutěži, ale interview s režisérem Haroldem Brenonem pro roli Wendy v rodinném fantasy filmu PETER PAN.

Jejím prvním zvukovým snímkem byl film VARSITY z roku 1928, kde byl jejím hereckým protějškem Buddy Rogers. O rok později se objevila společně s Gary Cooperem, Walterem Hustonem a Richardem Arlenem v jednom z prvních mluvených westernů THE VIRGINIAN. I během 30. let se Mary objevila v několika úspěšných filmech. Poté, co v roce 1932 skončil její kontrakt se společností Paramount, se Mary ocitla na volné noze. V tomtéž roce se objevila na divadelních prknech newyorského Palace Theatre a zahrála si ve snímku MANHATTAN TOWER. Zahrála si například Gwen Cavendish v komedii THE ROYAL FAMILY OF BROADWAY (1930), Peggy Grant v komedii THE FRONT PAGE (1931) nebo Hope Wolfingerovou v MAN ON THE FLYING TRAPEZE (1935). Objevila se také jako Murila Ross v romantickém dramatu SHADOWS OF SING SING (1933) nebo jako Doris v komedii NAVY BLUES (1937). V roce 1936 přesídlila do Anglie, kde natočila tři filmy. V letech 1937 až 1943 se na filmovém plátně vůbec neobjevila a jejím posledním snímkem bylo mysteriózní krimidrama DRAGNET z roku 1947, ve kterém si zahrála Anne Hogan. Během své 22leté fimové kariéry se objevila ve více než 80 filmech.

Ačkoliv byla v soukromém životě několikrát zasnoubená a spojována s mnoha hollywoodskými muži jako Cary Grant, Dick Powell nebo notorický sukničkář Jack Pickford, Mary byla vdaná pouze dvakrát. Jejím prvním manželem byl ilustrátor časopisů Jon Whitcomb, za kterého se provdala v květnu roku 1941. Toto manželství ale vydrželo pouhých pár týdnů a bylo rozvedeno v srpnu téhož roku. Jejím druhým manželem byl Georg Tomasini, za kterého se provdala v roce 1947 a manželství ukončila až Georgova smrt v listopadu roku 1964. Mary zemřela na infarkt v 96 letech v kalifornském městě Del Mar.


17.2.1906
Corsicana, Texas, USA
30.12.2002
Del Mar, California, USA
Mary Brian csfd

DragnetPropustka do nebeCalabooseDanger! Women at WorkI Escaped from the GestapoNavy BluesThe Affairs of Cappy RicksKiller at LargeSpendthriftThe Amazing Quest of Ernest BlissThree Married MenTwo's CompanyCharlie Chan in ParisMan on the Flying TrapezeEver Since EveMonte Carlo NightsPrivate ScandalVe školním rytmuFogGirl MissingHard to HandleMoonlight and PretzelsOne Year LaterShadows of Sing SingSong of the EagleThe World Gone MadBlessed EventIt's Tough to Be FamousManhattan TowerThe Unwritten LawCaptain ApplejackGun SmokeHomicide SquadRunaround, TheThe Front PageBurning UpGalas de la ParamountJen troubové pracujíKibicKrálovská rodina z BroadwayeOnly the BraveParamount RevueSocial Lion, TheThe Light of Western StarsBlack WatersRiver of RomanceThe Man I LoveThe Marriage PlaygroundThe VirginianForgotten FacesHarold TeenPartners in CrimeSomeone to LoveThe Big KillingUnder the Tonto RimZlaté mládíHer Father Said NoHigh HatKnockout ReillyMan Power


Aktualizace osobnostního profilu Mary Brian: 12.4. 2024 20:30