Shaun Toub 60 let


Vysoký charismatický herec s výrazným vzezřením přišel na svět v roce 1963 v íránském Tehránu. Vyrůstal ovšem v anglickém Manchesteru. Ve čtrnácti letech se přestěhoval do Švýcarska, odkud se po dvou letech vrátil do Anglie, aby dokončil střední školu.

Mihnul se třeba jako strážce ve druhém díle ŽHAVÝCH VÝSTŘELŮ, záporák Max v akčním thrilleru Johna Woo OPERACE ZLOMENÝ ŠÍP, nebo arabský terorista v BOEING 747 V OHROŽENÍ. Větších příležitostí se dočkal až v novém tisíciletí. Průlomová pro něj byla úloha Farhada v oscarovém dramatu CRASH z roku 2004. Od té doby si získal v Hollywoodu zasloužený respekt a v poslední době jej režiséři obsazují stále častěji.

Další zapamatovatelné postavy ztělesnil v na Oscara nominovaném dramatu LOVEC DRAKŮ (Rahim Khan) a ve sci-fi blockbusteru IRON MAN (Yinsen). V letošním roce se představil v novém vysokorozpočtovém projektu M. Nighta Shyamalana POSLEDNÍ VLÁDCE VĚTRU. Do budoucna ho jistě čeká ještě řada zajímavých rolí.

Shaun je velmi hrdý na svůj perský původ. Aktivně podporuje Perskou menšinu žijící na území USA a zapojuje se do charitativních činností.


19.11.1963
Teherán, Írán
Shaun Toub csfd

Ghosts of WarTýpci a zbraněPapá Hemingway: Pravdivý příběhŠoférIron Man 3PodrazPoslední vládce větruIron ManLovec drakůSoukromá válka pana WilsonaPo stopách 11. záříPříběh zrozeníCrashZemě hojnostiMaryamŽivě z BagdáduD.R.E.A.M. TeamStigmataCesta do rájeOceloví žralociTanec na vlnáchBoeing 747 v ohroženíOperace: Zlomený šípSuddenlyMizerovéOP CenterZoufaláBefore the StormDovolená bez návratuLesk smrtiOut of TimeTeheránLedová archaLittle AmericaThe BraveSkandálVe jménu vlasti


Aktualizace osobnostního profilu Shaun Toub: 19.11. 2023 15:00