Willie Nelson 90 let


Legenda americké country & western hudby Willie Nelson, který se narodil 30. dubna 1933 v Texaském městě Abottu se proslavil zejména jako písničkář, skladatel, kytarista, ale také jako filmový herec.

V roce 1962 nastupuje na svojí dlouholetou sólovou dráhu, nejprve se skupinou Cheokee Cowboys, později natáčí svou první dlouhohrající desku, která ho vyzvedává do výšin countryového průmyslu. Společně s Waylonem Jenningsem, se kterým se ještě společně s Johnny Cashem a Krissem Kristofersonem sešel v slavném hudebním projektu The Higwayman, zakládá hnutí Outlaws které se bouřilo proti tradicím tehdejší country music. Mezi jeho nejslavnější tvorbu patří beze sporu písně jako On the road again, Good hearted woman v čekém podání písní Michala Tučného Cesty toulavý, Když si báječnou ženskou vezme báječný chlap.

V roce 1979 si Willieho všimne Sidney Pollack, který ho obsadí do jedné z vedlejších rolí svého filmu ELEKTRICKÝ JEZDEC po bok Roberta Redforda. Svými dlouhými vlasy spleteným do copanů a hustým plnovousem je však obsazován především do hlavních, či vedlejších rolí zejména u westernových filmů jako např. PSANEC BARBAROSA, POSLENÍ DNY JESSE JAMESE, DOSTAVNÍK, SPRAVEDLNOST PSANCŮ či v seriálu Dr.QUINNOVÁ, ve většině těchto filmů se průběžně setkává s již zmiňovanými spoluhráči projektu Highwayman. Objevuje se i ve spoustě dalších filmů, kde si většinou střihá drobné epizodky jako např. VRTĚTI PSEM, NA RYBÁCH, MISTŘI HAZARDU, PIVO PRO MÝHO KONĚ.

Willie žije i nadále ve svém sídle v Texasu, a na svůj věk je stále velmi produktivní, ať už koncertním vystupováním, nahráváním nových alb, nebo točením nových filmů.


29.4.1933
Abbott, Texas, USA
Willie Nelson csfd

Dolly Parton's Mountain Magic ChristmasWillie and MeParadoxLost in LondonOpravdové country: Má láskaWaiting for the Miracle to ComeZoolander No. 2Když andělé zpívajíGet a JobPivo pro mýho koněSurfařská svobodaAmbiciózní blondýnkaFighting with AngerMistři Hazzardu: Jak to začaloOktoberfestZbořené mostyMistři hazarduVelká ránaPadreStardustDrsný chlapiMazaní hošiNa rybáchVrtěti psemStarlightDust to DustSinatra DuetsPoslední trumfDvě esaSakra, kde je to zlato?Vlak do TexasuDostavníkPoslední dny Jesse JameseRed Headed StrangerPísničkářComing Out of the IcePsanec BarbarosaZlodějZnovu na cestěElektrický jezdecMackintosh and T.J.Můj přítel MonkSimpsonoviDoktorka QuinnováDetektiv Nash BridgesTatík Hill a spol.Miami ViceThe Rockford FilesJoke Man


Aktualizace osobnostního profilu Willie Nelson: 30.10. 2023 08:19