Leopold Franc (1929 - 2004)


Významný brněnský herec Leopold Franc pocházel z Třebíče, kde od dětství nasával atmosféru bohatého kulturního dění a věnoval se amatérskému divadlu. Herectví studoval na brněnské JAMU, mezi jeho spolužáky byl například Vladimír Menšík. Již jako adept herectví sbíral zkušenosti na studentské scéně Činoherního studia Marta, JAMU dokončil v roce 1953.

V letech 1962-1991 byl Leopold Franc členem činohry Státního divadla v Brně a časem se vypracoval mezi nejvýznamnější osobnosti této scény. Hned první rolí Sancho Panzy ve hře Zmoudření Dona Quijota podal důkaz svých hereckých kvalit, které pak prověřily i další velké příležitosti (Obchodník s deštěm, Peer Gynt, Veselé paničky windsorské, Paličova dcera, Markéta Lazarová). Bohatou spolupráci navázal s Miroslavem Horníčkem, který využil jeho komediální herectví ve svých vlastních hrách i díle jiných autorů (Můj strýček kovboj, Silvestr Jana Jílka, Malá noční inventura). V letech 1986-1989 spolupracoval Leopold Franc také se Satirickým divadlem Večerní Brno.

Příslušnost k přední brněnské scéně vyústila ve Francovu účast na několika adaptacích divadelních her z produkce brněnského studia Československé televize, později se objevil také v pohádkách a televizních inscenacích. Významu jeho divadelní dráhy naprosto neodpovídá filmografie, která čítá pouze dvě malé role. V právem zapomenutém filmu KDO HLEDÁ ZLATÉ DNO (1974) ztvárnil menší úlohu řidiče, později byl otcem hlavního hrdiny v příběhu ze současnosti DNESKA PŘIŠEL NOVÝ KLUK (1981).

Leopold Franc zemřel v Brně 5. května 2004 ve věku nedožitých 75 let.


14.6.1929
Třebíč, Československo
5.5.2004
Brno, Brno, Jihomoravský kraj, Česko
Leopold Franc csfd

NasredinObrazO chytrém šachoviParcela 60, katastr LukoviceKabát na mladíkaNeviditelné nebezpečíSazička pro štěstíDneska přišel nový klukKouzelné dřevákyOpustíš-li mne...NehodaDeník psaný na voduKdo hledá zlaté dnoOstrov AfroditySkleněná dámaŽivot není sen, moje milá...Nultý kilometrPaní TerezkaDokud jsou ryby něméDen velkého hněvuIrkutská historieOkénkoTraktér u královny PedaukyKdo zabil Jean Norwoodovou?Čtvrtý obratelSmrt TarelkinaBlátivé cestyZákon zimního táboraMatkaNebožtík NasredinChléb, který jíteZmoudření dona QuijotaO falešných muzikantechMozartovy moravské vánoceBakaláři


Aktualizace osobnostního profilu Leopold Franc: 4.4. 2024 18:12