Apolena Veldová 59 let


Apolenu Veldovou známe především z dabingu, má ale za sebou i četné televizní role, méně již spolupracuje s filmem, těžištěm její práce zůstává ale hlavně divadlo. Narodila se v Praze do herecké rodiny, jejím otcem byl Josef Velda (1930-1994), dlouholetý člen činohry Národního divadla, matka pracovala v Československé televizi. Apolenin starší bratr Martin Velda (*1958) je též hercem.

Po dokončení konzervatoře zamířila Apolena Veldová do Ostravy, kde byla v letech 1985-2002 členkou Státního divadla (dnešní Národní divadlo moravskoslezské). Sama dnes říká, že angažmá daleko od rodné Prahy brala původně jen jako startovací moment, nakonec si ale Ostravu oblíbila a zůstala zde osmnáct let. Hrála velké i menší role v pestrém výběru z domácího i světového repertoáru (Naši furianti, Revizor, Rychlé frézy), velkým úspěchem pro ni byla Čapkova Věc Makropulos, za kterou byla v roce 1995 nominována na Cenu Thálie. Významné pro ni bylo také pohostinské účinkování v ostravské Komorní scéně Aréna, kde hrála v řadě pozoruhodných inscenací (Průběžná O(s)trava krve, Krocení ženy, Proces).

Ostravský pobyt poskytl Apoleně Veldové ale i řadu dalších možností. Kromě divadla hrála v televizních filmech a pohádkách natáčených v ostravském televizním studiu, pracovala také pro rozhlas, vyučovala na ostravské Janáčkově konzervatoři a poprvé se seznámila i s dabingem, jemuž se dodnes věnuje také v Praze. Kromě toho se tu také seznámila se svým manželem, hercem Milanem Kačmarčíkem. Mají spolu syna Josefa.

V roce 2002 se Apolena Veldová vrátila do rodné Prahy, když spolu s manželem dostala nabídku ke vstupu do hereckého souboru Švandova divadla. Tady působí dodnes; oproti své úspěšné ostravské éře sice poklesl význam jejích rolí, vedlejší úlohy si ale užívá a patří k výrazným osobnostem Švandova divadla. Hrála v řadě her osvědčené světové klasiky (Ženitba, Maškaráda, Mnoho povyku pro nic, Sen noci svatojánské, Bouře, Strýček Váňa), ale i v moderním repertoáru (Žebrácká opera, Peníze od Hitlera, Žena z dřívějška), v poslední době se objevila v představeních Heda Gablerová nebo Casanova v lázních.


22.8.1964
Praha, Československo
Apolena Veldová csfd

Pohádka o houslích a violeNikdy nebude konecCestující bez zavazadelBohatství slečny KronkiovéĎábelské klíčeBude-li mi jíti přes údolí stínu smrti...Kámen v okněJak šlo telátko na výletCo zpívaly javorové housličkyJak si loupežník Krumas připil na zdravíKočka přes cestuMimořádný případOsmý div světaTo byl zase denKřivdaTa moje nekonfekční postavaJsem vrah?Start do protisměruTo se ti povedlo, tatínkuÚtěk do jaraZazpívej, Skřivánku!Nevěsta z obrázkuNa semaforu zelenáBarunkaVraždy v kruhuKriminálka AndělStrážce dušíO ztracené lásceDobrodružství kriminalistikyU nás domaAdvokát ex offoOstrov jistotyLogaritmus láskyPoručík PetrMatkaBratři za hrobPocta J. A. BendoviZahrada Jane AustenovéPortugálieVěc MakropulosRevizorAntigonaPavoučí štěstíPovidlové vdolky


Aktualizace osobnostního profilu Apolena Veldová: 9.3. 2024 21:23