Michael Wadleigh 84 let


Michael Wadleigh, také známý jako Michael Wadley, je americký filmový režisér a kameraman proslulý svým průkopnickým dokumentem z Woodstock festivalu v roce 1969 ve Woodstocku.

V roce 1969 se Wadleigh ujal monumentálního úkolu zdokumentovat hudební festival Woodstock. Na místo v Bethelu v New Yorku dorazil 15. srpna s více než tisíci kotouči filmu a se štábem několika kameramanů. Hotový produkt měl údajně obsahovat asi 120 mil stopáží, které byly během následujících měsíců sestříhány na 184 minut. Warner Bros, hlavní finanční podporovatel filmu, jej uvedlo 26. března 1970. Film, jehož produkce údajně stála 600 000 amerických dolarů, vydělal ve Spojených státech přes 50 milionů dolarů a další miliony ze zahraničních pronájmů, ale kvůli komplikované domluvě s Warner Bros získal Wadleigh jen malé procento ze zisku. Woodstock je milníkem na poli dokumentárního filmu a na slavnostním ceremoniálu v roce 1971 obdržel Oscara za celovečerní dokument.

Janis - The Way She Was, dokument o Janis Joplin z roku 1974, připsal Wadleighovi zásluhy jako kameramanovi za své archivní záběry. Avšak až jedenáct let po vydání Woodstocku získal další a dosud poslední režijní poděkování: Vlci, jedinečný horor z roku 1981, založený na románu „The Wolfen“ od Whitleyho Striebera, byl chválen pro svou snovou povahu a pozoruhodnou vizuální kvalitu, ale i přes prvotřídní hvězdný výkon od Alberta Finneyho se ukázalo, že byl příliš nekonvenční pro širokou veřejnost, a tak nedosáhl finančního úspěchu. Wadleigh také napsal scénář k filmu a měl v něm malou roli.

V srpnu 1994, dvacet čtyři let po původním uvedení, byl vydán 228minutový „režisérský sestřih“ Woodstocku a v roce 1999 další dokument z Woodstocku, Jimi Hendrix: Live at Woodstock, poskytl Wadleighovi další archivní záběry pro kinematografii.


24.9.1939
Akron, Ohio, USA
Michael Wadleigh csfd

VlciJimi Hendrix: Live at Woodstock IIWoodstock: The Lost PerformancesWoodstockKdo to klepe na moje dveřeJanis - The Way She WasMingus: Charlie Mingus 1968No Vietnamese Ever Called Me NiggerYou Say You Want a Revolution?My GenerationThe Late ShowApropos Film


Aktualizace osobnostního profilu Michael Wadleigh: 18.11. 2023 13:49