Lina Romay (1954 - 2012)


Lina Romay se narodila 25. června 1954 v Barceloně jako Rosa María Almirall Martínez. Lina Romay je nejznámnější jméno této herečky, i když pseudonymů používala velmi mnoho. Pro příklad: Jane Morgan, Candice Coster, Betty Carter, Lulu Laverne a další. Lina Romay je jméno, které si vzala po mexicko-americké krásné herečce a jazzové zpěvačce (16.1.1919-17.12.2010). Tak i když se narodila o 35 let dříve, nakonec zemřela pouze o dva roky dříve než španělská herečka.

Jesús Franco je proslavený zejména filmy s erotickou tématikou a různými sexuálními úchylkami. Ve svých snímcích kladl vždy důraz na nepřerušované záběry nahých žen, pokud možno nějakým způsobem trpících. Ve většině případech se v jeho erotických filmech či hororech objevuje právě Lina. Ta se po boku manžela, v té době ještě jen přítele, v osmdesátých letech postavila nejen před kameru, ale vyzkoušela si i režii. Jednalo se o více než deset snímků. Jako herečka se kromě hororů a erotických filmů objevovala také v komediích či snímcích dobrodružných. Za svou kariéru vytvořila více než 120 rolí, i když nutno uznat, že některé filmy byly opravdu více než „béčkové".

Lina se po maturitě věnovala studiu umění a začala hrát v divadelních představeních. Studovala na „Scuola d'arte Massana" a pro film si jí vyhlédl v šestnácti letech v amatérské katalánské divadelní společnosti právě Jesús Franco. Velmi mladá se provdala za herce a fotografa Raymonda Hardyho, ale brzy se rozvedli. Již od počátku kariéry se stala jednou z hlavních Francových hereček. Jako další významnou herečku těchto filmů můžeme uvést Soledad Mirandu (9.7.1943-18.8.1970).

Poprvé se před kamerou Lina objevuje roku 1972 v roli cikánské dívky Esmeraldy ve filmu LA MALDICIÓN DE FRANKENSTEIN. V době manželství s Raymondem už Lina obdivovala Jesúse a pro zajímavost tato trojice spolu často natáčela. Jesús režíruje a Lina s Raymondem spolu hrají ve filmech jako TENDRE ET PERVERSE EMANUELLE (1973), LES POSSÉDÉES DU DIABLE (1974) či DES DIAMANTS POUR L´ENFER (1975). Snímek, kde Jesús naplno využívá sadistických scén, mučení a perverze je film BARBED WIRE DOLLS (1975), známý také pod názvem FRAUENGEFÄNGNIS. Maria de Guerra (Lina) je v tomto snímku odsouzena na doživotí za vraždu svého otce, který jí chtěl znásilnit. Maria trpí pod sadistickou lesbickou dozorkyní a svádí ošetřovatele, kterého nakonec zabije, aby mohla utéct. Rovněž zde se objevuje Raymond a to v roli Josého. Rovněž spolu natáčeli film LES AVALEUSES čili FEMALE VAMPIRE (1973), kde Lina hrála roli Iriny von Karstein, upírky, která má sex jak s muži, tak s ženami. Tento film je zlomovým momentem vztahu Liny a Jesúse.


25.6.1954
Barcelona, Cataluña, Španělsko
15.2.2012
Málaga, Andalucía, Španělsko
Lina Romay csfd

Paula-PaulaAngel of Death 2Flores de la pasiónSnakewomanCries in the NightKárate a muerte en TorremolinosRossa VeneziaIncubusKiller Barbys vs. DraculaVampire JunctionBlind TargetHelter SkelterBroken DollsDr. Wong's Virtual HellRed SilkVampire BluesLust for FrankensteinMari-Cookie and the Killer TarantulaTender FleshCiudad Baja (Downtown Heat)Abuelo, la condesa y Escarlata la traviesa, ElLa bahía esmeraldaEsclavas del crimenFalo CrestLas chicas del tangaPhollastíaPredátoři nociBragueta historiaChica de los labios rojos, LaChuponas, LasEl mirón y la exhibicionistaEntre pitos anda el juegoLas tribulaciones de un Buda BizcoLes Amazones du temple d'orOjete de Lulú, ElOrgasmo perversoPara las nenas, leche calentitaSola ante el terrorÚltimas de Filipinas, LasBangkok, cita con la muerteChupete de Lulú, ElEsclava blanca, LaHombre que mató a Mengele, ElJuego sucio en CasablancaLa mansión de los muertos vivientesPito para tres, UnSombra del judoka contra el doctor Wong, LaUna de chinosBahía blancaCamino solitarioEl siniestro doctor OrloffLilian (la virgen pervertida)Mil sexos tiene la nocheRajita para dos, Una¿Cuánto cobra un espía?Blues de la calle Pop (Aventuras de Felipe Malboro, volumen 8), LosBotas negras, látigo de cueroConfesiones íntimas de una exhibicionistaEl hotel de los liguesGemidos de placer


Aktualizace osobnostního profilu Lina Romay: 23.2. 2024 16:24