Mario Mattoli (1898 - 1980)


Italský režisér Mario Mattoli sám sebe označoval jako filmaře bez talentu a odborné průpravy, přesto dokázal italskou kinematografii obohatit o více než osmdesát filmů, které byly úspěšné u diváků a – jak už to bývá – zatracované kritiky. Pocházel z významné rodiny šlechtického původu, jeho otec Aristide Mattoli působil jako lékař v nevelkém městě Tolentino u jadranského pobřeží a tady se také Mario narodil.

K práci filmového režiséra se Mattoli dostal víceméně náhodou, když chtěl zfilmovat jednu z divadelních her s jeho herci, všichni oslovení režiséři však byli zaměstnáni jinými závazky, Mattoli se tak filmové režie ujal sám a debutoval komedií PLNÁ RYCHLOST (Tempo massimo, 1934) s již zmíněným Vittoriem de Sicou v hlavní roli. Během třicátých let pak natočil několik dalších filmů, komedií i melodramat, vesměs dnes řazených do tzv. éry bílých telefonů. Za zmínku ale stojí spolupráce s tehdy populárním komikem Erminiem Macariem, s nímž natočil například komedii OBŽALOVANÝ, VSTAŇTE! (Imputato, alzatevi!, 1939); tento film byl jako jeden z dokladů vývoje italské filmové veselohry promítán v nesoutěžní sekci na festivalu v Benátkách v roce 2010.

Za druhé světové války se Mario Mattoli nechal inspirovat vrcholnými díly francouzské kinematografie a realizoval několik dramatických snímků s vyššími uměleckými ambicemi. Pomohl tehdy mimo jiné ke stoupající slávě mladé Alidy Valli, jíž v letech 1938-1945 svěřil velké role v šesti filmech. I v českých protektorátních kinech se tenkrát naši diváci s Alidou Valli mohli seznámit v Mattoliho filmech PROBUZENÉ MLÁDÍ (Ore nove lezione di chimica, 1941) nebo NOCTURNO (Luce nelle tenebre, 1942). Spolupráci s Alidou Valli završil dramatickým příběhem mladé matky, která se za války v nepřítomnosti manžela nechá svést svým sousedem (ŽIVOT ZAČÍNÁ ZNOVU – La vita ricomincia, 1945). Tento film viděly v italských kinech v roce 1945 bezmála tři milióny diváků a Alidě Valli otevřel cestu do Hollywoodu.

Jako jiní režiséři spjatí s érou bílých telefonů, tak i Mario Mattoli měl krátce po válce cestu do filmových studií uzavřenou a jeho filmografie z let 1945-1947 je početně velmi chudá, z této doby pochází jedna adaptace klasické literární předlohy (DVA SIROTCI – I due orfanelli, 1947), což je v jeho filmografii vzácný případ. Koncem čtyřicátých let zahájil Mattoli nový a mimořádně úspěšný útok na italská kina, když své síly spojil s populárním komikem Totò. Ten tehdy stoupal k vrcholům filmové slávy, točil samozřejmě i s jinými režiséry, nicméně 16 filmů realizovaných s Mattolim tvoří v jeho početné filmografii významnou položku. Hned jejich první filmy FIFA E ARENA (1948) a TOTÒ NA TOUR D′ITALIA (Toto al giro d′Italia, 1948) vidělo v kinech devět miliónů diváků a Mario Mattoli se tak stal komerčně nejúspěšnějším režisérem za rok 1948.


30.11.1898
Tolentino, Itálie
26.2.1980
Řím, Lazio, Itálie
Mario Mattoli csfd

Per qualche dollaro in menoCadavere per signoraObiettivo ragazzeAppuntamento in RivieraAppuntamento a IschiaJeho Excelence se stavila pojístMaciste contro Ercole nella valle dei guaiMandarino per Teo, UnMuži se rodíGuardatele ma non toccateleNon perdiamo la testaTipi da spiaggiaCome te movi, te fulmino!Totò, Peppino a fanatičkaPeppino, le modelle e chella làLe diciottenniUltimo amante, L'Bláznivý lékařBída a vznešenostDue notti con CleopatraNeapolský turekSiamo tutti inquiliniCinque poveri in automobileVendetta... sardaAccidenti alle tasse!!Anema e coreArrivano i nostriIl padrone del vaporeCadetti di Guascogna, IInafferrabile 12, L'Totò TarzanVedovo allegro, IlAdamo ed EvaI Pompieri di ViggiùSignorinellaAssunta SpinaFifa e arenaIl fiacre N. 13Totò al giro d'ItaliaDue orfanelli, IPartenza ore 7Vita ricomincia, LaCirco equestre Za-bumHo tanga voglia di cantareLa vispa TeresaL’ultima carrozzellaValle del diavolo, LaLabbra serrateNeviditelná poutaStasera niente di nuovoTre aquilotti, INocturnoOre 9: Lezione di chimicaAbbandonoMiseria e nobiltàNon me lo dire!Ai vostri ordini, signora...Eravamo sette vedoveImputato alzatevi!Lo vedi come sei... Lo vedi come sei?


Aktualizace osobnostního profilu Mario Mattoli: 30.3. 2024 12:09