Michael Moriarty 83 let


Michael Moriarty je americko-kanadský divadelní a filmový herec a také jazzový muzikant. Po celé čtyři sezóny hrál postavu Benjamina Stonea v kriminálním seriálu LAW & ORDER /1990-2010/.

Moriarty navštěvoval střední školu Cranbook School v Bloomfield Hills a poté studoval na University of Detroit Jesuit High School. Slavnostně byl přijat na Dartmouth College do ročníku roku 1963, kde se stal hlavním divadelním vedoucím. Po absolvování se odstěhoval do Londýna, kde se přihlásil na London Academy of Music and Dramatic Art a získal stipendium Fullbright Scholarship.

V roce 1973 získal Moriarty roli egocentrického Henryho Wiggena ve filmové adaptaci stejnojmenného románu z baseballového prostředí BANG THE DRUM SLOWLY /1973/, ve kterém hrál spolu s Robertem De Nirem. S Katharine Hepburn hrál ve stejném roce v TV filmové adaptaci románu Tennesseeho Williamse THE GLASS MENAGERIE. Ve filmu hrál také Sam Waterston, který Moriartyho později nahradil v seriálu Law & Order. Postava Jima vynesla Moriartymu cenu Emmy Awards pro nejlepšího herce ve vedlejší roli. Následující rok hrál Moriarty v kritiky ceněném policejním dramatu REPORT TO THE COMMISSIONER /1975/.

Moriarty vyhrál v roce 1974 cenu Tony Award za práci na snímku FIND YOUR WAY HOME. Jeho filmová kariéra však pomalu upadala ale divadelní byla velmi úspěšná. V televizní minisérii HOLOCAUST /1978/ hrál německého SS důstojníka a tento snímek mu přinesl další cenu Emmy Awards. Během 80.let hrál v hororových filmech Larryho Cohena, Q /1982/, THE STUFF /1985/, A RETURN TO SALEM'S LOT /1987/. S Clintem Eastwoodem si zahrál ve westernu PALE RIDER /1985/ a ve válečném filmu z Vietnamu THE HANOI HOTEL /1987/. V roce 1986 hrál v kultovním fantasy filmu TROLL, kde ztvárnil postavu Harryho Pottera Sr., která ale nemá nic společné s čarodějem Harrym Potterem 2001.


5.4.1941
Detroit, Michigan, USA
Michael Moriarty csfd

Of Things PastThe PhantomsGunfight at Dry RiverThe Sons of SummerThe Yellow Wallpaper12 hodin životaSanta BabySíla dopaduDon't Call Me Tonto!Tam, kde jsem nikdy nebylBad FaithPrincezna podsvětíSkryté hlasySwimming UpstreamHouse of LukJako pavoukJames DeanMindstormPřekročená mezDěti štěstíHitler Meets ChristMoje zlaté dětiRecept na úspěchKámoš 2RivalovéStrange WorldVražda jako uměníGalileo: On the Shoulders of GiantsZemětřesení v New YorkuMajor CrimeProjekt ArrowCalm at SunsetKámošManaguaOdvaha pod palbouSkutečné obviněníZločin stoletíBroken SilenceDěti prérieBorn Too SoonPět sáhů pod hladinouKód 88Secret of the Ice Cave, TheNitti - NeústupnýVětrné mlýny bohůHanojský HiltonNávrat do Salem's LotOstrov živýchTemná věžSkřítekBledý jezdecOdd BirdsPěna zabijákThe Sound of MurderAmerické monstrumBlood LinkRenacerKřídla z Kitty HawkPsí vojáciToo Far to Go


Aktualizace osobnostního profilu Michael Moriarty: 4.4. 2024 03:10