Patricia Clarkson 64 let


Patricia Clarkson se narodila v New Orleans v Louisiane 29. prosince 1959 jako nejmladší z 5 dcer členky městské rady Jackie Clarksonove a Arturovi Clarksonovi školnímu správci z fakulty medicíny na Louisianské univerzitě. Po příchodu na Louisianskou státní univerzitu studovala 2 roky rétoriku, ale nemohla přehlédnout lásku k herectví, tak přestoupila na Fordhamskou univerzitu do New Yorku, kde ukončila divadelní herectví s nejvyšším vyznamenáním (summa cum laude). Pak odchází na Yale studovat drama.

Rok 2004 ji přinesl doposud její nejvyšší hereckou poctu – nominace Academy Awards za postavu umírající matky v VEČEŘE S APRIL (2003). K druhé Emmy se za roli Aunt Sarah v seriálu SIX FEET UNDER se dopracovala v roce 2006. Za zmínku stojí film DOGVILLE (2003), kde vystupovala jako manželka Stellana Skarsgarda. Ve filmu VŠICHNI KRÁLOVI MUŽI (2006) zobrazila Sadie Burke. Děj se odehrává v jej rodném městě New Orleans, dokonce blízko místa, kde vyrůstala. Je zajímavé jak byl tenhle politický laděný film vylepšený jejími znalostmi a informacemi z první ruky o Louisianské politice.

Patricii jsme mohli vidět ve filmu LARS A JEHO VÁŽNÁ ZNÁMOST (2006) jako protějšek Ryana Goslinga a Emily Mortimer. Je to příběh o bojácném mladíkovi, kterému se změní život díky internetové známosti. Patricie zde hraje lékařku, která se mu snaží pomoct. Naposled se objevila s Benem Kingsleym a Dennisem Hopperem v ELEGY (2008), který měl premiéru na Berlínském filmovém festivalu. Jedná se o příběh kritika, kterého život je uvržen do zmatku kvůli střetu se studentem.

Patricie měla po mnoho let vztah s hercem Campbellem Scottem. Žije v New Yorku.


29.12.1959
New Orleans, Louisiana, USA
Patricia Clarkson csfd

Když promluvilaMonicaAlmost LoveDeliriumJonathanLabyrint: Vražedná léčbaZnenadáníFlorencino knihkupectvíVečírekLabyrint: Zkoušky ohněmAnnieLabyrint: ÚtěkLast WeekendOctober GaleŘidičský průkazThe EastJeden denKamarád taky rádPět ženHlavní třídaLegendaryPanna nebo orelProkletý ostrovUžívej si, co to jdeČas v KáhiřePhoebe v říši divůUmírající zvířeVicky Cristina BarcelonaKoření životaLars a jeho vážná známostManželská klecRande naokoLesyVšichni královi mužiDobrou noc a hodně štěstíThe Dying GaulHokejový zázrakDogvillePřednostaVečeře s AprilVšechny prima holkyBombakšeftCarrieDaleko do nebeHeartbreak HospitalThe Baroness and the PigPřísahaWendigoŽivotní jistotyFalling Like ThisTajemstvíNeodolatelnáWayward SonZelená mílePodoby láskyVrcholné uměníApartmá v LondýněJumanjiPharaoh's ArmyDvojí život


Aktualizace osobnostního profilu Patricia Clarkson: 29.12. 2023 22:40