Vladimír Pospíšil-Born (1896 - 1966)


Vladimír Pospíšil – Born se narodil 19. března 1896 v Praze. Záhy se začal zajímat o umění, zvláště o herectví, a proto herecké, divadelní vzdělání a základy získal v herecké škole herce a režiséra Karla Želenského. Následně si v letech 1913 – 1918 vyzkoušel hereckou práci u ochotnických souborů a na menších scénách. Po skončení první světové války se, jako řada jeho současníků, začal zajímat o nově se rozvíjející médium – film. Opustil divadelní herectví a vrhnul se do nejistého (ale dobrodružného) živobytí českého filmového průmyslu 20. let.

Zajímavostí je, že kromě čtyř stovek metrů filmu KARNEVALOVÝ PASTEL (1921), se snímky jeho vlastní společnosti nedochovaly. Ve všech těchto filmech Vladimír Pospíšil – Born hrál titulní milovnickou úlohu, vždy v páru s herečkou Mary Jansovou, a všechny režíroval.

Dobrodružný ĎÁBLŮV MLÝN (1921), který se natáčel v Černé Hoře a v Jugoslávii, nebyl kvůli nedostatku finančních prostředků a pro těžký úraz režiséra Pospíšila – Borna nikdy dokončen. POMSTA MOŘE (1921) byla zatěžkána náhlým úmrtím herce Gustava Novaka, jehož úlohu dokončil Rudolf Vojnar, a drama STEEPLE CHASE (1922), u něhož se uplatnil i jako autor námětu a scenárista, se natáčelo na chuchelském závodišti a v jugoslávské Dalmácii.

Po neúspěchu své firmy se věnoval pouze herectví. V němém období hrál často hlavní nebo velké postavy, často důstojníků, intrikánů a dalších mužů záporných vlastností, k čemuž Pospíšila – Borna předurčovala statná vysoká postava, mužný vzhled a sličná tvář šlechtických rysů.


19.3.1896
Skrochovice u Opavy, Rakousko-Uhersko
25.4.1966
Praha, Československo
Vladimír Pospíšil-Born csfd

Čtrnáctý u stoluŠťastnou cestuZlaté dnoNebe a dudyRukavičkaAdam a EvaMinulost Jany KosinovéPán v doměDobře situovaný pánDědečkem proti své vůliNevinnáUlice zpíváVenoušek a StázičkaDucháček to zařídíKlapzubova XI.Svatební cestaZe všech jediná (německá verze)Advokátka VěraDůvod k rozvoduJan VýravaKariéra matky LízalkyOtec Kondelík a ženich VejvaraPoručík Alexander RjepkinTři vejce do sklaVyděračZe všech jedináŠvanda dudákVzdušné torpédo 48Polská krevRozpustilá nocV cizím revíruV cizím revíru (rakouská verze)Žena, která ví co chce (německá verze)Žena, která ví, co chceŽivot vojenský - život veselýLelíček ve službách Sherlocka HolmeseDobrý voják ŠvejkHříchy láskyBatalionMořská pannaPrach a brokyPražský flamendrŠest mušketýrůLikérová princezničkaSteeple ChaseKarnevalový pastelPomsta mořeĎáblův mlýnEvin hříchTitimekův náhrdelníkUtrpením ke slávěČeskoslovenský Ježíšek


Aktualizace osobnostního profilu Vladimír Pospíšil-Born: 5.11. 2023 06:09