Orson Bean (1928 - 2020)


Orson Bean je americký filmový, televizní a divadelní herec. V 60.,70. a 80.letech se často objevoval v různých televizních hrách ale nejvíc jej proslavila dlouholetá televizní hra, Říct pravdu (TO TELL THE TRUTH).

Z kraje 50.let byl Bean začínajícím mladým hercem se sympatickou osobností a svérázným smyslem pro humor. Tyhle předpoklady mu vynesly hostování ve víkendové jazzové sérii THE CHAMBER MUSIC SOCIETY OF LOWER BASIN STREET na rádiu NBC. Beanův napůl vážný, napůl karikující postoj k psaní ironických scénářů byl povšimnut producenty show, kteří najali Beana k uvádění série v posledním roce vysílání. Každý týden, mistr slavností, 'Dr. Orson Bean' uváděl hudebníky a nabízel humorné komentáře mezi výstupy. Jeho profesorský projev a zádumčivé hloubání bylo v rozporu s faktem, že Dr.Beanovi bylo pouhých 24 let. Jako spousta New Yorkem odchovaných performerů se Bean často objevoval v televizi. Často spoluúčinkoval v relaci THE TONIGHT SHOW (spolu s Jackem Paarem a Johnny Carsonem) a pravidelně se objevoval v relacích a show původně vytvořených v NY. Byl pravidelným členem poroty soutěže To Tell The Truth ve verzi z 50.let až do roku 1991 a též se účastnil soutěže SUPER PASSWORD a jiných. Uváděl pilotní díl vylepšené verze soutěže CONCETRATION z roku 1985, která byla znovuuvedena v roce 1897 jako CLASSIC CONCETRATION s Alexem Trebekem.

V roce 1960 hrál titulní roli v seriálu TWILIGHT ZONE v epizodě Mr.Bevis (The Twilight Zone). V roce 1961, pro CBS a její antalogovou sérii THE DUPONT SHOW s June Allyson, hrál Johna Monroea s Adolphe Menjou jako Fitch a Sue Randall jako Ellen Monroe v díle The Secret Life Of James Thurber, napsaném podle tvorby amerického humoristy Jamese Thurbera. Bean hluboce obdivoval komiky Laurela a Hardyho a byl jedním ze zakládajících členů spolku THE SONS OF THE DESERT, mezinárodní společnosti Laurela a Hardyho.

Na Broadwayi byl hvězdou původního obsazení hry WILL SUCCESS SPOIL ROCK HUNTER? a hrál důležitou roli ve hře SUBWAYS ARE FOR SLEEPING (1961), za kterou obdržel nominaci na cenu Tony Award za nejlepší herecký výkon v muzikálu a stejně ve hře NEVER TOO LATE (1962). Také hrál partnera Melině Mercour ve hře ILLYA DARLING, hudební adaptaci filmu NEVER ON SUNDAY (1967). V roce 1964 produkoval vítězný film HOME MOVIES, který získal Obie Award a objevil se na Broadwayi ve hře I WAS DANCING.


22.7.1928
Burlington, Vermont, USA
7.2.2020
Venice, California, USA
Orson Bean csfd

Equalizer 2A Golden Christmas 3Ashley's AshesSafe HarborMattie Fresno and the Holoflux UniverseOrangesNovicPitva mimozemšťanaThe Lather EffectYesterday's DreamsMyron's MoviePes fotbalista: Evropský pohárPříběh Charlieho andílkůKnee High P.I.Frank McKluskyBurning Down the HouseThe GristleDoktorka QuinnováUnbowedV kůži Johna MalkovicheOne of Those NightsJust My ImaginationSmrtelné tajemstvíŠance pro životInstant KarmaVnitřní vesmírSmart AlecForty DeuceThe Return of the KingThe HobbitConnecticut Yankee in King Arthur's Court, ATwinkyStar Wagon, TheAnatomie vraždyMiracle on 34th StreetHow to Be Very, Very PopularGrace a FrankieObchoďák Sedmé nebeTaková moderní rodinkaZvrhlé panstvíMistressesZoufalé manželkyNouzové přistáníThe Sarah Silverman Program.


Aktualizace osobnostního profilu Orson Bean: 5.11. 2023 03:20