Siân Phillips 90 let


Známá a divadelní herečka Siân Phillips se narodila jako Jane Elizabeth Ailwên Phillips v roce 1934 v Bettws ve Walesu. Od jedenácti let vystupovala ve velšském rozhlase, v sedmnácti se poprvé objevila v britské televizi. Studovala na University of Wales a Royal Academy of Dramatic Art. Její londýnský divadelní debut byl v Ibsenově divadelní hře Heda Gabler (1957). V klasických divadelních postavách se představovala i dále, objevila se např. jako Johanka z Arku nebo v Shakespearově Zkrocení zlé ženy.

Siân Phillips hrála v mnoha dalších televizních pořadech a ve filmech. Jako Kasiopea se objevila v kultovním SOUBOJI TITÁNŮ (1981). Za zmínku dále stojí DUNA Davida Lynche, Formanův VALMONT nebo Scorseseho VĚK NEVINNOSTI. Objevila se i v jednom z dílů seriálu HERCULE POIROT.

V divadle začala vystupovat od osmdesátých let i v muzikálech – např. Gigi, Malá noční hudba nebo úspěšný Marlene věnovaný jiné slavné herečce, Marlene Dietrich, se kterým vystoupila i ve Spojených státech.


14.5.1933
Bettws, Carmarthenshire, Wales, Velká Británie
Siân Phillips csfd

A Christmas CarolJdi za svým koněmSummerlandBe Happy!Miss DalíTo Provide All PeopleVoyageuseUnder Milk WoodKitchenGigolos, TheAttilaCinderellaAlenka v zemi za zrcadlemThe Scold's BridleVysněná AmerikaThe Vacillations of Poppy CarewHeidi, děvčátko z horVěk nevinnostiČerná svíceDark RiverIncident na temné řeceValmontDvě paní GrenvillovéBitva o planetu EndorDoktor a ďáblovéDunaHow Many Miles to Babylon?Souboj TitánůCarpathian Eagle, TheNižinskýOff to Philadelphia in the MorningLady Windermere's FanMurphyho válkaPod Mléčným lesemLaughter in the DarkSbohem, pane profesore!ThiefEh, Joe?Mladý CassidyBecketNejdelší denDobrá znameníMcDonaldová a DoddsC.B. StrikePlayhouse uvádíVraždy v OxforduHercule PoirotVraždy v MidsomeruVraždy v muzeuBrutální Nikita


Aktualizace osobnostního profilu Siân Phillips: 1.4. 2024 16:50