Rosalba Neri 84 let


Italská herečka Rosalba Neri má za sebou poměrně početnou filmografii, pohybovala se ale převážně v béčkové produkci dobrodružných snímků, a i když většina jejích filmů nepřekročila kvalitativně dobový průměr, její tvář i jméno jsou dodnes dobře známé, ač se před kamerou nevyskytuje přes třicet let. Její herecké kariéře předcházelo vítězství v regionální soutěži krásy a studium na prestižní filmové škole Centro sperimentale di cinematografia a již v roce 1956 obdržela nabídku k odchodu do Hollywoodu a dalšímu studiu v newyorském Actors Studio, to ale odmítla.

Jako řada jiných dnes již zapomenutých krásek procházela Rosalba Neri v 60. a 70. letech filmovými žánry, které byly aktuálně v kurzu, takže první vavříny začala sklízet ve filmech sandálu a meče (HERKULES VE STŘEDU ZEMĚ – Ercole el centro della terra, 1961; MOLOCH – Ercole contro Molock, 1963; HERKULES A ČERNÍ KORZÁŘI – Sansone contro il corsaro nero, 1964). Naši diváci ji ale mohli zaznamenat také v menší roli dívky z pařížského podsvětí v prvních dvou dílech slavné série o Angelice (ANGELIKA, MARKÝZA ANDĚLŮ – Angélique, marquise des anges, 1964; BÁJEČNÁ ANGELIKA – Merveuilleuse Angélique, 1965).

Po úpadku zájmu o žánr sandálu a meče našla Rosalba Neri nové uplatnění ve špionážních a dobrodružných filmech, což jí přineslo možnosti účinkovat v řadě mezinárodních produkcí, které byly ve druhé polovině šedesátých let v tomto žánru standardem (TAJNÝ AGENT NA BLÍZKÉM VÝCHODĚ – Niente rose per OSS 117, 1968), začala hrát také ve westernech (DNY NÁSILÍ – I giorni della violenza, 1967). Koncem šedesátých let rozšířila Rosalba Neri svůj herecký profil také o horory; do tohoto žánru ji nejprve angažoval proslulý španělský režisér Jesús Franco (99 ŽEN – Der Heiße Tod, 1969; MARKÝZ DE SADE: JUSTINE – Marquis de Sade: Justine, 1969), titulní roli pak hrála ve filmu FRANKENSTEINOVA DCERA (La figlia di Frankenstein, 1971).

Filmů z žánru hororu natočila počátkem sedmdesátých let celou řadu, znovu ale dostala příležitosti i v typově odlišných polohách, s Alainem Delonem hrála například ve filmu TONY ARZENTA (1972). Nedlouho nato ale Rosalba Neri na další hereckou dráhu rezignovala, což souviselo s obecným úbytkem zájmu o herečky její generace spjaté jen s určitými žánry. Poslední film (IL POMICIONE, 1976) natočila v sedmatřiceti letech, od té doby žije v soukromí. Natočila kolem stovky filmů.


19.6.1939
Forlì, Emilia-Romagna, Itálie
Rosalba Neri csfd

Pomicione, IlLibero, má láskoCugini carnaliDieci bianchi uccisi da un piccolo indianoStrano ricatto di una ragazza per bene, LoThe ArenaCrescete e moltiplicateviIl plenilunio delle verginiLa casa della pauraLo chiamavano Tresette... giocava sempre col mortoMuerte incierta, LaPrimo tango a Roma - Storia d'amore e d'alchimiaRacconti di Viterbury - Le più allegre storie del '300, ISentivano uno strano, eccitante, pericoloso puzzo di dollariTony ArzentaAlla ricerca del piacereCasa d'appuntamentoColpo grosso, grossissimo... anzi probabileConfessioni segrete di un convento di clausuraDecameron '300Il sorriso della ienaJudas... ¡toma tus monedas!L'amante del demonioMeo PataccaMonta in sella!! Figlio di...Prode Anselmo e il suo scudiero, IlFieras sin jaulaGiorno del giudizio, IlLa bestia uccide a sangue freddoLady FrankensteinMio padre MonsignoreArizona si scatenò... e li fece fuori tuttiFrau Wirtin bläst auch gern TrompeteBarbagiaDer Heiße TodDie Folterkammer des Dr. Fu Man ChuMarquis de Sade: JustineTaglia è tua... l'uomo l'ammazzo io, LaTop SensationKiller, adiosL'uomo del colpo perfettoSonoraTajný agent na Blízkém východěVivo per la tua morteCon la muerte a la espaldaDny násilíLucky, el intrépidoLunghi giorni dell'odio, IMisión en GinebraPassword: Uccidete agente GordonWanted Johnny TexasArizona ColtDinamite JimJohnny YumaUpperseven, l'uomo da uccidereBáječná AngelikaDue mafiosi contro GoldgingerI grandi condottieriIo uccido, tu uccidiKindar l'invulnerabile


Aktualizace osobnostního profilu Rosalba Neri: 3.11. 2023 01:57