Peter van Eyck (1911 - 1969)


Peter van Eyck bývá označován jako americký herec německého původu, jeho herecká kariéra zahrnuje ale i řadu filmů ve Francii i Německu a na svém kontě má přes 90 filmů různých kvalit, v nichž hrál podružné i hlavní role. Narodil se v německém Pomořansku ve vesnici Steinwehr, která je dnes součástí Polska a nese název Kamienny Jaz. Pocházel z pruské statkářské rodiny a otec pro něj plánoval vojenskou kariéru. Peter ale po studiích na střední škole odešel do Berlína, kde získal částečnou hudební průpravu, v roce 1931 kvůli svým antipatiím vůči vzrůstajícímu vlivu fašismu odešel z Německa. Třicátá léta prožil postupně v několika zemích, nejprve to byla Francie a Británie, poté v severní Africe Tunisko a Alžírsko, nakonec i Kuba a v roce 1937 zakotvil ve Spojených státech.

Van Eyck - i když sám antifašista - byl se svým zjevem chladného elegána se světlými vlasy a německým přízvukem obsazován do menších postav německých nacistů. Připomeňme například Sirkův film HITLERŮV ŠÍLENEC (Hitler's Madman, 1943), který ještě bez znalosti všech souvislostí reagoval na Heydrichův atentát (tady van Eyck hrál menší postavu příslušníka gestapa). První větší roli dostal ve Wilderově válečném filmu PĚT HROBŮ U KÁHIRY (Five Graves To Cairo, 1943), v němž se setkal i s dalšími emigranty z Evropy. Co se týče evropské emigrace, uveďme také, že s francouzským režisérem Julienem Duvivierem a po boku Jeana Gabina natočil film PODVODNÍK (The Impostor, 1943).

Když v roce 1943 získal Peter van Eyck americké občanství, narukoval do armády a zúčastnil se závěrečných bojů v Evropě. Po skončení války se vrátil do rodného Německa, kde několik let působil jako úředník ve správě kinematografie. Koncem čtyřicátých let se začal znovu objevovat před kamerou jako herec a jednu z hlavních rolí hrál například v nepříliš zdařilém filmu KRÁLOVSKÉ DĚTI (Königskinder, 1950) režiséra Helmuta Käutnera. Hrál také v dalších německých filmech, příležitostně znovu účinkoval i v hollywoodské produkci (LIŠKA POUŠTĚ - The Desert Fox: The Story of Rommel, 1951). Peter van Eyck se také mezitím znovu oženil a se svou druhou manželkou Inge von Voris měl dvě dcery, z nichž Kristina van Eyck (*1958) později zamířila též k herectví.

V roce 1952 začal pracovat ve Francii, v mezinárodním měřítku jej zviditelnila jedna z hlavních rolí německého uprchlíka Bimba v Clouzotově hodnotném titulu MZDA STRACHU (Le salaire de la peur, 1953). Tímto filmem odstartoval Peter van Eyck svou mezinárodní kariéru, nadále točil ve Francii a Německu, znovu i v amerických filmech natáčených v Evropě (LIDÉ Z TEMNOT - Night People, 1954; ÚTĚK ZA SLUNCEM - Run For the Sun, 1956), ke spolupráci jej přizval například Orson Welles, s nímž se znal již delší dobu (PAN ARKADIN - DŮVĚRNÁ ZPRÁVA - Mr. Arkadin, 1955). Velké příležitosti mu poskytl významný francouzský režisér Henri Decoin (ZAPALTE STŘELNÝ PRACH - Le feu aux poudres, 1957; NEZNÁMÝ V POZADÍ - Tous peuvent me tuer, 1957), ústřední pár vytvořil s mladou Marinou Vlady v kriminálce SOPHIE A ZLOČIN (Sophie et le crime, 1955) režiséra Pierra Gaspard-Huita.


16.7.1911
Steinwehr, Pomořany, Německá říše
15.7.1969
Zürich, Švýcarsko
Peter van Eyck csfd

Die 1000 Glotzböbbel vom Dr. MabuseMost u RemagenuAssignment to KillHeidi kehrt heimRose rosse per il fuehrerShalakoTuvia Vesheva BenotavIvar Kreuger der ZündholzkönigL'homme qui valait des milliardsComando de asesinosRequiem per un agente segretoÀ belles dentsDie HerrenDuell vor SonnenuntergangThe Dirty GameŠpión, který přišel z chladuI misteri della giungla neraKennwort... ReiherSmrtelné paprsky dr. MabusehoDas große LiebesspielEin Alibi zerbrichtScotland Yard jagt Dr. MabuseStation Six-SaharaVerführung am MeerFinden sie, daß Constanze sich richtig verhält?Im Namen des TeufelsNejdelší denThe BrainAn einem Freitag um halb zwölfDie Stunde, die du glücklich bistLa fête espagnoleUnter Ausschluß der ÖffentlichkeitZákon válkyDie 1000 Augen des Dr. MabuseFoxhole in CairoLiebling der GötterAbschied von den WolkenDer Rest ist SchweigenDu gehörst mirGeheimaktion schwarze KapelleLabyrinth der LeidenschaftenLockvogel der NachtRommel volá KáhiruVerbrechen nach SchulschlußDr. Crippen lebtDívka RosemarieSchmutziger EngelSchwarze Nylons - Heiße NächteThe SnorkelDer gläserne TurmFric-frac en dentellesLe Feu aux poudresNeznámý v pozadíRetour de manivelleRun for the SunÚtok!A Bullet for JoeyDer Cornet - Die Weise von Liebe und TodJump Into HellPan Arkadin - Důvěrná zpráva


Aktualizace osobnostního profilu Peter van Eyck: 28.2. 2024 17:43