Mark Williams 64 let


Mark Williams se narodil 17. června 1959 v anglickém městě Bromsgrove ve Worcestershire. Navštěvoval střední školu na severu Bromsgrove . Poté studoval angličtinu na univerzitě v Oxfordu na Brasenose College. Po promoci nastoupil k divadelní společnosti Mikron Theatre, se kterou byl tři roky na turné. Ne vždy se však živil herectvím. V minulosti vystřídal několik zajímavých povolání, pracoval například jako číšník, tesař, stavitel, elektrikář, zahradník nebo umělý inseminátor dobytka. Je také velmi zaníceným fanouškem fotbalového klubu Aston Villa a ač žije v Brightonu, neváhá poctivě cestovat na domácí zápasy svého oblíbeného týmu. Mezi další přednosti Williamse patří také to, že je nadšeným kuchařem. A pokud zabrousíme do jeho rodinného života, tak je samozřejmě nutné zmínit, že se svou přítelkyní Nicolou má jednoho potomka, a to sice dcerku.

A zřejmě to byly právě jeho komické výstupy ve výše zmíněných seriálech, které mu dopomohly k zisku jedné z jeho nejznámějších rolí. V roce 1996 si ho totiž studio Disney vybralo do jedné z větších rolí ve filmové verzi klasického rodinného animáku 101 DALMATINŮ. Zahrál jednoho z dvojice záporáků, kteří unesou štěňata dalmatinů na objednávku Cruelly De Vil. Jeho hereckým partnerem zde byl Hugh Laurie a na základě Williamsova výkonu, díky kterému se poprvé výrazněji uvedl i v České republice, nelze pochybovat o jeho komediálním talentu. Po tomto úspěchu následovala v roce 1997 další výrazná herecká příležitost v rodinné komedii PIDILIDI, kde si zahrál vedle Johna Goodmana, Jima Broadbenta či Toma Feltona jednu z hlavních rolí. A hned v roce 1998 pak přichází další výjimečná herecká příležitost, když Mark získal roli Wabashe, koktajícího herce recitujícího prolog a epilog v inscenaci hry Romeo a Julie, v Oscary ověnčeném filmu ZAMILOVANÝ SHAKESPEARE. Po těchto výraznějších hereckých příležitostech však přichází útlum a Mark opět nějakou dobu účinkuje povětšinou jen v televizních filmech a seriálech. Z tohoto období bych zmínil diváky i kritiky ceněnou televizní minisérii GORMENGHAST z roku 2000, kde si Mark Williams zahrál roli profesora Perche a ze stejného roku také stojí za zmínku devítidílný komediální sci-fi seriál z dílny autora Červeného trpaslíka, který nese název THE STRANGERERS a Mark zde vytvořil hlavní roli mimozemšťana, který se snaží začlenit do lidské společnosti. Českým divákům se pak znovu představil až ve filmu ZLODĚJI A VYDĚRAČI (2001), kde ztvárnil jednu z těch větších rolí, jeho postava se jmenuje Tremaine.

Častěji však získával role vedlejší a méně výrazné a dá se říci, že zažíval spíše jakýsi útlum. To se ovšem změnilo v roce 2002, kdy dostává roli ve filmu HARRY POTTER A TAJEMNÁ KOMNATA, což je druhý díl komerčně velmi úspěšné série filmů o Harrym Potterovi. Dá se tedy říci, že jako nováček naskočil do rozjetého vlaku a zařadil se tak mezi několik nových posil hereckého týmu v této sérii. Byla mu svěřena role Artura Weasleyho, rusovlasého tak trochu volnomyšlenkářského kouzelníka, milujícího manžela a starostlivého otce sedmi dětí, mezi které patří i Ron, nejlepší kamarád hlavního hrdiny. Mark Williams si zde zahrál po boku známé britské herečky Julie Walters, která ztvárňuje jeho manželku. Ale tohle není samozřejmě jediný díl, kde se Mark objevil. Vzhledem k tomu, že Weasleyovi se vyskytují ve všech knižních dílech této série (kromě prvního dílu, kde se objevuje jen několik členů této rodiny), tak se dalo předpokládat, že Marka v roli pana Weasleyho nevidíme naposledy. A tyto předpoklady se samozřejmě potvrzovaly s tím, jak byly postupně další díly uváděny do kin. A tak se Mark objevil i ve všech zbylých dílech, jmenovitě tedy HARRY POTTER A VĚZEŇ Z AZKABANU (2004), HARRY POTTER A OHNIVÝ POHÁR (2005), HARRY POTTER A FÉNIXŮV ŘÁD (2007) a HARRY POTTER A PRINC DVOJÍ KRVE (2009). A podle dostupných informací by se měl objevit i v posledním díle, který bude rozdělený do dvou částí. V souvislosti s jeho postavou, kterou v této sérii ztvárnil, nelze nezmínit jednu zajímavost. Autorka příběhů o Harrym Potterovi se nechala slyšet, že původně měla v plánu, že postava Artura Weasleyho, kterou Mark ztvárňuje v této sérii, v pátém dílu (Harry Potter a Fénixův řád) zemře. Nakonec si to však rozmyslela a udělila této postavě milost, a tak je Artur Weasley v pátém dílu jen velmi nebezpečně poraněn, ale nikoliv usmrcen. A díky tomu tedy můžeme vidět Marka ve všech dílech s výjimkou dílu prvního.

Samozřejmě Mark neúčinkuje celé 21. století jen v Harrym Potterovi, ale jednoznačně je to jeho nejvýraznější role. S výjimkou této série je totiž častěji k vidění na televizních obrazovkách, nežli na plátnech kin. Když už se však zmiňuji o televizi, tak tady je třeba zmínit, že s velkým zapálením moderoval a provázel několika dokumentárními seriály: MARK WILLIAMS BIG BANGS; MARK WILLIAMS ON THE RAILS; INDUSTRIAL RELEVATIONS a MORE INDUSTRIAL RELEVATIONS. Podle jeho vlastních slov ho to velmi bavilo a natáčení těchto seriálů si velmi užíval. Pokud se vrátíme k jeho celovečerním filmům, tak obsazoval spíše vedlejší role. V roce 2005 byl k vidění ve filmu TRISTRAM SHANDY: PTÁKOVINA A BEJKÁRNA a v roce 2007 ve filmu HVĚZDNÝ PRACH. Nejčastěji je však k vidění právě v televizních projektech a příliš příležitostí ve velkých produkcích v poslední době nedostává.


22.8.1959
Bromsgrove, Worcestershire, England, Velká Británie
Mark Williams csfd

The Curse of The Buxom StrumpetSurprised by OxfordThe Effects of LyingHeidi: Queen of the MountainPračlověkAlbert NobbsFlutterHarry Potter a Relikvie smrti - část 2Harry Potter a Relikvie smrti - část 1Blood in the WaterHarry Potter a Princ dvojí krveA Room with a ViewHarry Potter a Fénixův řádHvězdný prachViva BlackpoolHarry Potter a Ohnivý pohárTristram ShandyAgent Cody Banks 2Harry Potter a vězeň z AzkabanuFast Show Farewell Tour, TheAnita a jáDick WhittingtonHarry Potter a Tajemná komnataNečistá hraRozpolcená srdceShackletonZloději a vyděračiHappy Birthday ShakespeareHunting VenusWhatever Happened to Harold Smith?Ted & RalphZamilovaný ShakespearePidilidi101 dalmatinůBig Game, TheJutský princMerlin z Křišťálové jeskyněTumbledownLetní sezónaOut of OrderPrivilegedOtec BrownHere We GoVraždy v Midsomeru


Aktualizace osobnostního profilu Mark Williams: 31.10. 2023 14:21