Ottavia Piccolo 74 let


Herečka Ottavia Piccolo slavila úspěchy nejen v rodné Itálii, ale také ve Francii, kde se prosadila především v 70. letech a za svou hereckou kariéru posbírala několik prestižních ocenění. Na divadelním jevišti začínala již v dětském věku a od jedenácti let pracovala pod vedením významných italských režisérů. Jedním z nich byl proslulý Luchino Visconti, který ji ve čtrnácti letech obsadil do jednoho z nejslavnějších filmů dějin italské kinematografie, GEPARD (Il gattopardo, 1963), kde hrála jednu z dcer knížete Saliny. Ještě předtím se ale objevila i na televizní obrazovce v přepisu Dostojevského románu BÍLÉ NOCI (Le nochi bianche, 1962). Co se týče její další práce pro televizi, adaptace klasických literárních děl nebo divadelních her v její herecké dráze převažují.

Velké role hrála v průběhu 70. let v řadě dalších italských a francouzských filmů, kromě již zmíněných výrazných snímků se ale objevila i v průměrných kriminálkách a komediích. Pracovala také pro televizi a i naši diváci ji mohli vidět v historickém životopisném seriálu ŽIVOT LEONARDA DA VINCIHO (La vita Leonardo da Vinci, 1972) nebo v šestidílné adaptaci slavného Stendhalova románu KARTOUZA PARMSKÁ (La certosa di Parma, 1981). Televize nakonec v její práci začala převažovat, popularitu jí přinesl několik let vysílaný seriál CHIARA E GLI ALTRI (1989-1991), nového uznání se jí dostalo s italským filmem RODINA (La famiglia, 1987), za nějž podruhé získala Stříbrnou stuhu pro nejlepší herečku od Italského syndikátu filmových novinářů. Zatím naposledy na sebe výrazněji upozornila filmem PODVODNÍCI (Bidoni, 1995), jenž jí vynesl nominaci na Cenu Davida di Donatello.

Kromě filmu a televize se Ottavia Piccolo celou svou hereckou kariéru nevzdávala ani divadla, významné příležitosti dostala v shakespearovském repertoáru (Král Lear), hrála pochopitelně v díle domácích autorů (Pirandello, Goldoni), ze světové moderny to byl například Bertolt Brecht. Se slavným komikem Paolem Villaggiem hrála v Molièrově Lakomci. Nezanedbatelnou součástí hereččiny práce je také dabing, který má v Itálii silnou tradici; namluvila například postavu princezny Leily ve HVĚZDNÝCH VÁLKÁCH.

V roce 1974 se Ottavia Piccolo provdala a jejím manželem se stal novinář Claudio Rossoni, o rok později se jim narodil syn Nicola.


9.10.1949
Bolzano, Itálie
Ottavia Piccolo csfd

Welcome VeniceOccident Express7 minutiHarry's BarNovodobá strašidlaUna sera d'ottobreTu la conosci Claudia?Per amoreDeux mamans pour NoëlMarciando nel buioBidoniServo d'amoreSíla láskyLa Colline aux mille enfantsCiel pour témoin, LeIl lungo silenzioAngeli a sud...Se non avessi l'amoreBaroccoCondominioNel giardino delle roseBarrocoCoscienza di Zeno, LaSposiDa grandeRodinaCasa di bambolaBiondina, LaMadoZorroAntoine et SébastienSukničkář ColinotBubu z MontparnassuCosa buffa, LaUccidere in silenzioBez zpáteční jízdenkyTrastevereUn'anguilla da 300 milioniVdovaMetello12 + 1SerafinoFaustinaFelicita ColomboMadamigella di MaupinGepardNotti bianche, LeUna buona stagioneLa moglie cineseQuesta è la mia terraCuccioliDonnaChiara e gli altriMino


Aktualizace osobnostního profilu Ottavia Piccolo: 3.11. 2023 02:01