Gianni Garko 88 let


Gianni Garko se narodil jako Giovanni Garkovich 15. července 1935 v Zadaru, tehdy italském, dnes chorvatském městě. Zadar, tehdy Zara, byl osídlen Italy, kteří se sem přestěhovali ve 20. letech 20. století, kdy bylo území okolo města připojeno k Itálii. Po druhé světové válce však bylo město připojeno k Titově Jugoslávii, a většina italských obyvatel se odstěhovala a byla nahrazena Slovany. Rodina Garkovichů se přestěhovala přes hranici do Terstu.

V následujících letech hrál Garko v mnoha komediích i filmech ze žánru tzv. peplum, čili dobrodružných příbězích odehrávajících se ve starověkém Řecku či Římě. Z těch bychom mohli jmenovat třeba film Pilát Pontský, kde se setkal s Jeanem Maraisem.

V průběhu 60. let ale začala slábnout vlna peplum filmů a po úspěchu filmu Pro hrst dolarů (1964) Sergia Leoneho ji vystřídala vlna tzv. spaghetti westernů. Do těch bylo, zvláště po úspěchu Franca Nera ve filmu Django (1966), potřeba mladých pohledných herců, a to Gianni splňoval. Paradoxně jeho první westernovou rolí vůbec byl padouch. Roku 1966 ho režisér Alberto Cardone obsadil do role zlého bratra hrdiny Anthonyho Steffena ve filmu MILLE DOLLARI SUL NERO. V tomto filmu se Garko představil pod pseudonymem John Garko, který pak ještě pár let používal a hrál postavu jménem Sartana Liston. Německé distributory zřejmě Garko i jméno jeho postavy zaujali natolik, že se v Německu film promítal právě pod jednoduchým názvem Sartana a na plakátech byl velký obraz Garka. Německý úspěch filmu tak producenty přesvědčil, že by měli vytvořit další filmy s Garkem coby Sartanou, ovšem tentokráte jako hrdinou.

Sám Garko mezitím hrál hlavní role ve dvou dalších westernech, tentokrát pod pseudonymem Gary Hudson (podle Garyho Coopera a Rocka Hudsona). Ve filmu 10,000 DOLLARI PER UN MASSACRO (1967) hrál slavnou postavu lovce lidí Djanga, ve druhém, PER 100,000 DOLLARI TI AMMAZZO, hrál mstitele. V obou filmech jeho protivníka ztvárnil Claudio Camaso, mladší bratr slavného herce Giana Maria Volonté. Poté byl Garkovi nabídnut scénář k prvnímu filmu ze série o Sartanovi, ale Garko ho odmítl, šlo totiž o další variaci na téma mstitele. Garko po relativním neúspěchu dvou předchozích filmů cítil, že publikum o takové příběhy nemá zájem, a tak navrhl své postavě jiný charakter - tajemný elegantní pistolník, který jde jen po penězích a využívá sporů mezi zápornými postavami. Režisér Gianfranco Parolini pak dodal další prvky, jako například malý derringer, který Sartana používá místo koltu. První film, SE INCONTRI SARTANA PREGA PER LA TUA MORTE měl premiéru v roce 1968, a společně s Garkem v něm hrály další tehdejší hvězdy evropského filmu - mj. William Berger, Fernando Sancho, Klaus Kinski nebo Sydney Chaplin, syn Charlese Chaplina. První film měl takový úspěch, že v následujících dvou letech vznikla další tři pokračování, která už ale režíroval Giuliano Carnimeo. S ním natočil Garko i další spaghetti westerny, mj. třeba film GLI FUMAVANO LE COLT... LO CHIAMAVANO CAMPOSANTO, ke kterému napsal scénář Enzo Barboni, režisér Pravé a levé ruky ďábla.


15.7.1935
Zara, Itálie
Gianni Garko csfd

Keoma RisesUn difetto di famigliaMiláček ženMio figlio ha 70 anniCon rabbia e con amoreMio padre è innocenteUn figlio a metà un anno dopoCoraggio di Anna, IlLidská skládačkaUna prova d'innocenzaIn nome del popolo sovranoSei delitti per padre BrownBlack TunnelShark: Rosso nell'oceanoSkipperHerkulesPasso falso, IlAmokEroe del nostro tempo, UnVampirismusEncuentro en el abismoGraf Dracula in OberbayernHvězdná odyseaI contrabbandieri di Santa LuciaLo scugnizzoZa letní nociMaldororRadost z létáníTři Švédky v TyrolíchZvuky temnaLa braca dei BiassoliSiete chacalesGli eroiIl Boss - Smrt na zakázkuLa flor de petalos de aceroNapadeníDonnarumma all'assaltoLa notte dei diavoliUomo avvisato mezzo ammazzato... Parola di Spirito SantoCena smrtiEl hombre de Río MaloFumavano le Colt... lo chiamavano Camposanto, GliHleďte... Sartana přichází / Já jsem Sartana / Cena smrti / Sartana v údolí smrtiOcchi freddi della paura, GliPar de asesinos, UnSartana: Ještě teplý a už zasypán pískemTulipani di Haarlem, IUn condéWaterloo5 pekelných mužůEl vengador del surSono Sartana, il vostro becchinoUštvaný válkouGiorni di sangueLucreziaRose rosse per il fuehrerSe incontri Sartana prega per la tua morte10.000 dollari per un massacroPer 100,000 dollari ti ammazzo1000 dollari sul nero


Aktualizace osobnostního profilu Gianni Garko: 16.3. 2024 22:47