Rossana Podestà (1934 - 2013)


Italská herečka Rossana Podestà zářila v 50. a 60. letech jako hvězda tehdy oblíbených žánrů mytologických příběhů, špionážních filmů i komedií, stejně jako řada podobně aktivních krásek však svou kariéru ukončila již před mnoha lety. Narodila se v Lybii, která tehdy patřila do italské koloniální správy a v Tripolisu strávila první léta života. Do Itálie se spolu s rodiči vrátila po druhé světové válce a díky svému atraktivnímu zjevu se v šestnácti letech poprvé dostala k filmování, kdy dostala nabídku hrát dceru ústředního manželského páru v melodramatu PODIVNÁ SCHŮZKA (Strano appuntamento, 1950).

Vedle filmů řazených do tzv. růžového neorealismu pokračovala Rossana Podestà v natáčení příběhů spadajících do tehdy populárního žánru sandálu a meče, odrazem její někdejší popularity v Latinské Americe byly také nabídky přicházející ze Španělska, točila i ve Francii. I v první polovině šedesátých letech na ni čekaly hlavní role v dobově úspěšných žánrech filmů sandálu a meče (SÁM PROTI ŘÍMU – Solo contro Roma, 1962), hororů (PANNA Z NORIMBERKU – La vergine di Norimberga, 1963) nebo špionážních filmů (OPERACE BAALBEK - FBI Operazione Baalbeck, 1964).

Na vrcholu slávy se koncem padesátých let provdala za režiséra Marca Vicaria (*1925), a i když se rozvedli v roce 1963, i později spolu pracovali. V roce 1965 Vicario natočil dvě na sebe navazující úspěšné kriminální komedie SEDM ZLATÝCH MUŽŮ (Sette uomini d′oro, 1965) a VELKÁ TREFA SEDMI ZLATÝCH MUŽŮ (Il grande colpo dei sette uomini d′oro, 1965), v nichž Rossana Podestà hrála hlavní ženskou roli (první ze jmenovaných filmů ocenil Italský syndikát filmových novinářů). V této době byla popularity Rossany Podestà již na ústupu, jestliže se později sporadicky znovu věnovala filmování, opět to bylo ve spolupráci s jejím bývalým manželem Marcem Vicariem (ŽENATÝ KNĚZ – Il prete sposato, 1970; HOMO EROTICUS, 1971). Její filmografii uzavírá psychologický příběh UTAJENÁ TAJEMSTVÍ (Segreti segreti, 1985).

V roce 1979 byla Rossana Podestà členkou poroty soutěže Miss Universe, od počátku osmdesátých let ale žije víceméně v soukromí. Jejím dlouholetým životním partnerem byl od roku 1981 známý italský horolezec a spisovatel Walter Bonatti (1930-2011). Svůj pobyt v současnosti dělí mezi Řím a malé městečko Dubino v severní Itálii.


20.6.1934
Tripoli, Libye
10.12.2013
Řím, Lazio, Itálie
Rossana Podestà csfd

Utajená tajemstvíHerkulesMilenci na neděliMlčenlivé ženy venkovaIl letto in piazzaSiete chicas peligrosasChléb, máslo a marmeládaIl gatto mammoneUn sorriso, uno schiaffo, un bacio in boccaPaolo il caldoUccello migratore, L'Un prêtre a marierPrete sposato, IlIl grande colpo dei sette uomini d'oroSette uomini d'oroF.B.I. operazione BaalbeckLe ore nudeLa vergine di NorimbergaL'arciere delle mille e una notteSodoma a GomoraSolo contro RomaGrande vallata, LaLa Schiava di RomaLa furia dei barbariL’île du bout du mondeLa BigorneLa spada e la croceRaw Wind in EdenUn vaso de whiskyParis a HelenaSantiagoCanzoni di tutta ItaliaDěvčata ze San FredianaNon scherzare con le donneNosotros dosPlaya prohibidaUlisseAddio, figlio mio!Conciencia acusa, LaFanciulle di lussoLa redLa voce del silenzioViva la rivista!Angeli del quartiere, GliColpa di una madre, LaDon LorenzoIo, AmletoMoschettiere fantasma, IlViva il cinema!Domani è un altro giornoI sette nani alla riscossaStrážníci a zlodějiStrano appuntamentoGiorno segreto


Aktualizace osobnostního profilu Rossana Podestà: 1.4. 2024 02:34