Jiří Klepl (1939 - 2013)


Jiří Klepl se narodil 5. února 1939 ve Vysokém Mýtě. Vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy. Bez teoretického hereckého vzdělání se rozhodl z popudu Radovana Lukavského a ze zájmu o jazzovou hudbu pro uměleckou kariéru. Po celý svůj život ovšem vystupoval pouze na oblastních, nejvíc na východočeských, scénách.

Svou kariéru završil před ochodem na odpočinek opět v Hradci Králové, v přejmenovaném Klicperově divadle (1990 – 2006), kde hostoval až do roku 2012. Z výrazných úloh uveďme jeho Martina („Jitřní přání"), Lumpacivagabunda („Lumpacivagabundus"), Steva („Loď komediantů"), Anučkina („Ženitba"), Jiřího Voborského („Jedenácté přikázání"), Kliandra („Misantrop"), Aboljaninov („Zojčin byt"), Otakara a Felixe („Ze života hmyzu"), Vojáka („Mnoho povyku pro nic"), Rytíře Dalibora („Hadrián z Římsů"), Jana Skalníka („Léto"), Biondella („Zkrocení zlé ženy"), Karla Kudrličku („Naši furianti") a nebo jeho Strnada („Divotvorný klobouk").

Kromě toho se mj. zjevil v inscenacích „Komedie o umučení" (Anjel), „Romeo a Julie" (Tybalt), „Kat a blázen" (Roderigo), „Kaviár nebo čočka" (Raimondo), „Bouře" (Váňa), „Divá Bára" (Myslivec), „Richard III." (Hrabě Rivers), „Sen noci svatojánské" (Demetrius), „Hamlet" (Norský princ), „Věc Makropulos" (Dr. Kolenatý), „Krysař" (Konrád), „Král Lear" (Hrabě z Kentu), „Revizor" (Okresní soudce), „Princ a chuďas" (Lord), „Týden v tichém domě" (Obrlajtnant), „Počestné ženy windsorské" (Pacholík), „Lucerna" (Sejtko), „Přelet nad hnízdem kukačky" (Dale), „Obchodník s deštěm" (Jonáš Curry) atd.

Jeho doménou často byli charakterní, klidní a vyrovnaní hrdinové, s částečnou aristokratičností a vyhraněným typem. Do českého filmu se kvůli mimopražskému působení dostal až v 80. letech po své čtyřicítce. Debutoval výraznou úlohou lupiče Karla Bareše v thrilleru Jiřího Svobody ŘETĚZ (1981).


5.2.1939
Vysoké Mýto, Československo
21.3.2013
Hradec Králové, Hradec Králové, Královéhradecký kraj, Česko
Jiří Klepl csfd

PevnostTisícročná včelaPásla kone na betóneKonečná staniceŘetězRedakceDobrodružství kriminalistikyTisícročná včelaŠumná Divoká Orlice


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Klepl: 18.4. 2024 19:05