Ginger Baker (1939 - 2019)


Anglický bubeník a spoluzakladatel rockové kapely Cream Peter Edward Baker je znám pod jménem Ginger Baker a jako první slavný, čistě rockový bubeník. Jeho styl spojoval jazzové i africké rytmy a propagoval jak jazz fusion, tak world music.

V roce 1960 nastoupil do kapely Blues Incorporated, kde se poprvé setkal s basistou Jackem Brucem. Oba dva se často hádali, ale znovu se sešli v bluesové rytmické sekci v Graham Bond Organization se silnými jazzovými sklony. Jejich vztah byl znovu napjatý a tak nestálý, že Baker během jednoho koncertu zaútočil na Bruce nožem. Navzdory tomuto nestálému vztahu se Baker a Bruce znovu sešli v roce 1966, kdy založili Cream s kytaristou Ericem Claptonem. Spojením blues, psychedelického rocku a hard rocku vydala kapela za něco málo přes dva roky čtyři alba, než se rozpadla v roce 1968.

Baker se poté připojil ke krátkodobé superskupině Blind Faith složené z Erica Claptona, basisty Rica Grecha a Steva Winwooda na klávesy. Vydali pouze jedno album, než se rozešli. Během 70. let vytvořil Baker krátkotrvající Ginger Baker Drum Choir, který v roce 1971 vydal jediný singl. V listopadu 1971 se Baker rozhodl založit nahrávací studio v Lagosu, hlavním městě Nigérie. Gingerovu cestu do Nigérie po souši přes Saharskou poušť zdokumentoval Tony Palmer. V pozdějších letech zde nahrával i Paul McCartney s Wings.

Během 70. let Baker založil Baker Gurvitz Army, se kterými vydal několik alb a koncertoval po Anglii i Evropě. Skupina se rozpadla v roce 1976, nedlouho po smrti jednoho z členů kapely při leteckém neštěstí. Po neúspěchu v nahrávacím studiu v Lagosu Baker strávil většinu času počátkem roku 1980 na olivové farmě v malém městečku v Toskánsku. Poté se krátce Baker připojil ke kapele Hawkwind. V roce 1985 vydal album „Horses and trees“ a následně pracoval s kapelou Johnyho Lydona v Public Image Ltd. Ke konci 80. let měl v úmyslu se stát hercem a přestěhoval se do Los Angeles. Neúspěšně vyzkoušel roli bezdomovce v komediálním filmu UHF (1989) a objevil se v televizním seriálu Nasty Boys (1989) jako Ginger.


19.8.1939
Lewisham, Londýn, England, Velká Británie
6.10.2019
Canterbury, Kent, Velká Británie
Ginger Baker csfd

Rock and Roll Hall of Fame Live: Come TogetherCream: Strange BrewCucumber CastleDet var en lørdag aftenGonks Go BeatNasty BoysKdyby zdi mohly zpívatEric Clapton: Standing at the CrossroadsThe Bee Gees: How Can You Mend a Broken HeartThe Art of DrummingLegendy rockuBeware of Mr. BakerClassic Rock Drum SolosSedm epoch rockuBlind Faith: London Hyde Park 1969Slavná alba: Cream - Disraeli GearsCream: Royal Albert Hall, London May 2-3-5-6 2005Musikprogrammet - programmet om musikSlavná albaFresh Cream - LiveHard 'N Heavy Volume 11Unter deutschen Dächern - Bye Bye Star-ClubBritish Rock: The First WaveThe Rock 'n' Roll YearsCream's Farewell ConcertAll My LovingRock and Roll Hall of Fame Live: Start Me UpGreat PerformancesIn ConcertBouton RougeBeat-ClubReady, Steady, Go!


Aktualizace osobnostního profilu Ginger Baker: 11.3. 2024 20:30