Alberto Lupo (1924 - 1984)


Herec Alberto Lupo patřil k významným osobnostem italského poválečného divadla, před filmovými kamerami se ale objevoval jen krátce v 50. a 60. letech. Narodil se do dobře situované rodiny ve starobylém městečku Bolzaneto v severní Itálii. Na otcovo přání začal studovat práva, od studentských let se ale zároveň věnoval amatérskému divadlu a v nedalekém Janově začal krátce po druhé světové válce hrát profesionálně. Později působil v Miláně a ve Veroně a počátkem padesátých let již patřil k výrazným divadelním hercům s osobitým verbálním projevem, zaujal například ve hrách Šest postav hledá autora nebo Cyrano z Bergeracu.

I když počátkem šedesátých let točil Alberto Lupo několik filmů ročně, doménou jeho aktivit se vedle divadla stala hlavně televize, kde sklízel úspěchy velkými rolemi v adaptacích osvědčených literárních předloh (CITADELA – La cittadella, 1964; VZKŘÍŠENÍ – Resurrezione, 1965). Ukázkový hlasový projev jej pak předurčil i k práci v dabingu, kde opět dosáhl značných úspěchů (namlouval například Anthonyho Quinna). Jeho participace na mezinárodních filmových projektech vyvrcholila velkou rolí vévody z Urbina v americkém životopisném filmu VE SLUŽBÁCH PAPEŽE (The Agony and the Ecstasy, 1965), diváci jej ale mezitím mohli vidět i v dalších tehdy oblíbených žánrech, například westernech nebo špionážních filmech.

Velkou popularitu přinesla Lupovi nabídka moderovat televizní estrádu TEATRO 10 (1971). Při přípravách na divadelní představení Kdo se bojí Virginie Woolfové? v roce 1977 zasáhla Alberta Lupa mrtvice, z jejíchž následků se již nikdy úplně nezotavil. V době jeho dlouhé rekonvalescence mu byla oporou především manželka Lyla Rocco, návrat před kamery a na jeviště se ale podařil až v roce 1980, kdy se objevil ve filmu ACTION (1980), později znovu účinkoval v televizi. Vzhledem ke svému zdravotnímu stavu se ale dalším aktivitám spíše vyhýbal.

Alberto Lupo zemřel v přímořském letovisku San Felice Circeo 13. srpna 1984 ve věku 59 let.


19.12.1924
Genoa, Itálie
13.8.1984
San Felice Circeo, Itálie
Alberto Lupo csfd

ActionUn uomo senza voltoIo ti amoDjango střílí prvníA 008, operazione SterminioLe notti della violenzaVe službách papežeBiblioteca di Studio Uno: I tre moschettieriCoriolano: eroe senza patriaFiglio di Cleopatra, IlGenoveffa di BrabanteIl leone di TebeBeta SomLa Porteuse de painNejkratší denRocamboleAlibi per morire, UnLa Monaca di MonzaLasciapassare per il mortoVálečník ze SienyZorro alla corte di SpagnaDrakut il vendicatoreLe BaccantiRocco e le sorelleUrsus nella valle dei leoniNajatý vrahSeddok, l'erede di SatanaTeseo contro il minotauroBitva o MarathonErode il grandeLupi nell'abissoUltima violenza, L'Uomini ombraL'eredità della prioraCerto Harry Brent, Un'Come un uraganoBreve gloria di mister MiffinGiacobini, I


Aktualizace osobnostního profilu Alberto Lupo: 13.4. 2024 01:32