Yoko Tani (1932 - 1999)


Japonská kráska Yoko Tani patřila v padesátých a šedesátých letech 20. století k hvězdám západoevropského filmu, filmoví kritici jí spíše než talent přiznávali krásu a režiséři si ji oblíbili jako vhodnou zástupkyni východoasijského etnika do různých odnoží dobrodružného žánru. Yoko Tani se narodila v Paříži, kde její otec působil jako atašé na japonském velvyslanectví. Dětství strávila v Tokiu, po válce se ale vrátila do rodné Francie a původně se věnovala tanci. Brzy ji začali vyhledávat filmaři pro menší role Japonek, Číňanek a Vietnamek, poprvé stála před kamerou v rámci francouzského dramatu PODVODNÉ OBCHODY (Marchandes d′illusions, 1953).

V mezinárodním měřítku prorazila s britským milostným příběhem odehrávajícím se za druhé světové války ve Východní Asii VÍTR NEUMÍ ČÍST (The Wind Cannot Read, 1958), v němž hrála hlavní roli po boku Dirka Bogarda. V koprodukčním projektu NEVINNÍ DIVOŠI (The Savage Innocents, 1959) hrála s Anthony Quinnem; tento film byl uveden na festivalu v Cannes, pozornost mu ale přinesla spíše jen technická stránka. Hrála také v Japonsku, a to nejen v japonských filmech, ale například i v americké komedii MOJE GEJŠA (My Geisha, 1962) spolu se Shirley McLane a Yvesem Montandem.

Pozoruhodnou položkou ve filmografii Yoko Tani je film MLČÍCÍ HVĚZDA (Der schweigende Stern, 1960). Do tohoto sci-fi příběhu byla přizvána východoněmeckými tvůrci a vytvořila zde hlavní roli japonské lékařky po boku českého herce Oldřicha Lukeše. Počátkem šedesátých let se začala výrazně prosazovat v Itálii, kde odehrála několik velkých rolí ohrožených exotických krásek v dobrodružných filmech (MARCO POLO, 1962; TATARSKÁ PRINCEZNA – Ursus e la ragazza tartara, 1962). Znovu pracovala také pro hollywoodskou produkci a s Deanem Martinem hrála v komedii KDO TO SPAL V MÉ POSTELI? (Who′s Been Sleeping in My Bed?, 1963).

V různých koprodukcích několika zemí se pak v 60. letech přeorientovala na tehdy oblíbený špionážní žánr a i tady dostala velké příležitosti (ŠPIÓNI MILUJÍ KVĚTINY – Le spie amano i fiori, 1966). Mezitím hrála také v televizních seriálech, koncem šedesátých let se ale začala stahovat do soukromí a poslední menší roli hrála v Hunnebelově komedii ÇA FAIT TILT (1978). Na místě je také připomenout, že kromě filmu a televize hrála Yoko Tani i divadlo. Poslední léta života strávila Yoko Tani v Paříži a věnovala se malování. Zemřela následkem rakoviny 3. července 1999 ve věku 67 let.


2.5.1932
Paříž, Île de France, Francie
3.7.1999
Paříž, Île de France, Francie
Yoko Tani csfd

Ça fait tiltKoroshiSette cinesi d'oro, LeThe Sweet and the BitterTo Chase a MillionGoldsnake 'Anonima Killers'Špióni milují květinyAgente Z 55 missione disperataInvasionMiss HanagoOSS 77 - Operazione fior di lotoBianco, rosso, giallo, rosaF.B.I. operazione BaalbeckSmrtelné paprsky dr. MabusehoKdo to spal v mé posteli?Partner, TheMy GeishaMaciste alla corte del Gran KhanMarco PoloTatarská princeznaPiccadilly Third StopThe Savage InnocentsMlčící hvězdaLa Fille de feuThe Quiet AmericanThe Wind Cannot ReadLes Œufs de l'autrucheDžošú to tomo niFukuaki no seishunHadaši no seišunMannequins de ParisParis canailleÀ la manière de Sherlock HolmesLe Port du désirAli - Baba a 40 loupežníkůLes ClandestinesMarchandes d'illusionsInterdit de séjourLe Fils du ciel


Aktualizace osobnostního profilu Yoko Tani: 17.2. 2024 10:44