Paul Anka 82 let


"Měl jsem talent na tyhle hloupé písně pro teenagery."

V roce 1957 přesídlil do New Yorku, kde se záhy prosadil jako zpěvák a textař. V této době jako šestnáctiletý složil a nazpíval svoji zřejmě nejznámnější píseň "Diana", která se stala jednou z nejprodávanějších skladeb napsaných kanadským autorem v historii. Následující rok se čtyři další Paulovy skladby umístily mezi Top dvacítkou největších hitů v USA, z Anky se přes noc stala hudební hvězda první velikosti a idol mladé generace. Podnikl velkolepé turné do Británie a do Austrálie. Psal texty nejen pro sebe, ale i pro mnoho dalších velkých interpretů, např. pro Buddy Hollyho ("It Doesn´t Matter Any More"), Franka Sinatru ("My Way"), Toma Jonese ("She´s a Lady") nebo Michaela Jacksona ("This is It").

Ankova úspěšná hudební kariéra pokračuje s drobnými výpadky dodnes. Natočil přes 120 alb a to nejen v angličtině, ale i v italštině, francouzštině, španělštině a japonštině a celosvětově prodal více než 15 milionů kopií. Zasáhl rovněž do mnoha žánrů, nejčastější jsou ovšem pop, jazz a soft rock.

Mnoho Paulových písní zaznělo samozřejmě také ve filmech, díky čemuž od 60. let přičichl k herectví. Objevuje se většinou v epizodních cameo rolích v seriálech i na plátně. Asi nejzapamatovatelnější úlohu vytvořil jako mladý americký voják v oscarovém válečném snímku NEJDELŠÍ DEN z roku 1962, ke kterému složil soundtrack. Mihnul se ovšem třeba i v dobrodružné komedii KAPITÁN RON, nebo televizních sériích KOJAK či GILMOROVA DĚVČATA. Namluvil sám sebe v seriálu SIMPSONOVI.


30.7.1941
Ottawa, Ontario, Kanada
Paul Anka csfd

Weihnachten auf Gut Aiderbichl3000 mil na útěkuGaneshKapitán RonIskelmäprinssiPerry Mason: Případ očerněného mafiánaLindsay Wagner: Another Side of MeNejdelší denLook in Any WindowThe Private Lives of Adam and EveGirls TownVerboten!Let's RockTi lascio una canzoneLas Vegas: KasinoGilmorova děvčataZlatá sedmdesátáSimpsonoviRebel HighwayTéléthonKriminální příběhyThe Fall GuyKojakDan RavenJay Sebring....Cutting to the TruthDavid Foster: Off the RecordMr. Pori JazzMy Yearbook 1960-1963My Music: 50s & 60s Rock RewindOutrageous Sophie Tucker, TheRock-SuomiSid Bernstein Presents...TechnicolormiesThe Rock 'n' Roll YearsThis Is Tom JonesPaul AnkaPaul Anka: Lonely BoyPaul Anka: Crazy LovePaul Anka: DianaRock 'N' Roll - The Greatest Years - 1950's Vol. 1Michael Jackson, Justin Timberlake - Love Never Felt So GoodMichael Jackson: Love Never Felt So GoodVáclav Neckář: Bim BamJubilationTuurin kyläkauppiasBuddy Holly: Listen to Me - The Ultimate Buddy PartyStand Up to CancerSamedi soir avec...


Aktualizace osobnostního profilu Paul Anka: 18.3. 2024 02:14