Eric Cantona 57 let


"To víte, takový je život. Jednou jste nahoře, jednou dole."

Fotbalový mistr Evropy do 21 let, čtyřnásobný držitel triumfu v anglické nejvyšší ligové soutěži a dvojnásobný vítěz nejstarší fotbalové trofeje na světě FA Cupu Eric Cantona se narodil 24. května 1966 v Marseille. V jeho žilách se s francouzskou krví mísí italské a španělské geny po jeho prarodičích a právě to bude zřejmě příčina vysokého temperamentu, který Cantona nikdy nedokázal ovládat a který ho proslavil po celém světě.

Urostlý útočník započal svoji fotbalovou kariéru v klubu FC Auxerre, kde strávil pět let. Dva roky v mládežnickém týmu a zbývající tři již v prvním mužstvu. Cantona se během svého účinkování v Auxerre dostal do francouzské reprezentace, se kterou v roce 1988 zvedl nad hlavu pohár pro mistra Evropy do 21 let. Jenže Ericovo účinkování v ani ne miliónovém městě mělo i své stinné stránky. Cantona jen těžko zvládal svůj temperament a často se tak dostával do sporů se svými spoluhráči, protihráči, rozhodčími i trenéry a tak se v roce 1988 stěhoval do rodné Marseille.

Ale ani v přístavním městě Cantona nenalezl potřebný klid a tak se poté, co byl nejdříve odeslán na hostování do Bordeaux a Montpellier a následně krátce účinkoval v klubu Nîmes Olympique, rozhodl dát na radu svého přítele a odešel vyzkoušet fotbalové štěstí do Anglie, kde na chvíli nalezl svůj druhý domov. Cantona se svým krátkodobým působením v Nîmes zapsal do paměti všech fanoušků především aférou, kdy vyjádřil nesouhlas s rozhodčím tím, že po sudím hodil míčem. Francouzský fotbalový svaz za toto napadení vyměřil Cantonovi měsíční trest. Vznětlivý fotbalista na toto reagoval tak, že vstal, obešel celou kárnou komisi a každého jejího člena nazval z očí do očí idiotem. Asi je zbytečné zmiňovat, že toto není zrovna dobrý způsob obhajoby a že výše Ericova trestu se vyšplhala až do tříměsíční podoby.


24.5.1966
Marseille, Francie
Eric Cantona csfd

AKAColosse aux pieds d'ArgileUlysse a MonaAnkaMarie et les naufragésLes Rois du mondeSpásaDélit de fuiteLes rencontres d'après minuitLes KaïraLes Mouvements du bassinDe forceSwitchHlava na hlavěHledá se EricMinulost se vracíFrench FilmJack SaysPapillon noirDruhý dechLisa et le pilote d'avionLa vie est à nous!Une belle histoireL'OutremangeurLes Clefs de bagnoleLa Grande vieKrálovna AlžbětaŠimpanz MookieEleven Men Against ElevenLe bonheur est dans le préNelidské zdrojeLe VoyageurBeckhamFotbalové opojení: Vzestup Premier LeagueRobbo: The Bryan Robson StoryThe United WayFoot et immigration, 100 ans d'histoire communeHrdinové fotbaluThe Class of 92Les Rebelles du footLooking for IstanbulPlayEric Cantona: Looking for ManchesterL'hebdo cinémaManchester United: Oficiální příběhLes guignols, les dix premières annéesEnfoirés en coeur


Aktualizace osobnostního profilu Eric Cantona: 31.10. 2023 21:38