Gregory Itzin (1948 - 2022)


Gregory Martin Itzin se narodil Evelyn Lorettě Smith a Martinu Josephu Itzinovi ve Washingtonu. Má sestru Pamelu Joannu. Později se rodina přestěhovala do Burlingtonu ve Wisconsinu, kde Gregoryho otec, bývalý mariňák, působil jako městský radní a nakonec se stal starostou. Gregory v raném věku navštěvoval katolickou základní školu St Charles a střední školu St Mary's High School.

Gregory zde dále rozvíjel svou lásku ke klasikům a brzy začal vyučovat Shakespeara v rámci večerních kurzů konzervatoře. Po přestěhování do Los Angeles v roce 1977 se začal věnovat herectví na plný úvazek, což doplnil kurzy v South Coast Repertory a Actors' Playpen. Na filmovém plátně Gregory debutoval v roce 1979 jako průvodce v seriálu NBC Backstairs at the White House a o rok později jako náboženský horlivec ve filmu Připoutejte se, prosím!, který režírovali jeho bývalí spolužáci z Wisconsinu David a Jerry Zuckerovi. V 80. letech pracoval stabilně, často v malých rolích lékařů, právníků nebo jiných autorit, ačkoli krátce trvající sitcom The Nutt House z roku 1989, který produkoval Mel Brooks, mu dal krátkou příležitost ukázat své komediální schopnosti.

Na divadelních prknech dostal výraznější role, počínaje hrou „Philadelphia, Here I Come!“, za kterou byl nominován na cenu Los Angeles Drama Desk Critics Circle. Později získal od této kritické skupiny tři ceny, včetně dvou za inscenace „Čekání na Godota“ a „The Homecoming“. V roce 1993 získal nominace na ceny Tony a Drama Desk za roli v Pulitzerovou cenou oceněném „Kentucky Cycle“.

Gregory se nakonec vypracoval k pravidelným seriálovým rolím – byl kamarádem Gena Wildera v seriálu Something Wilder (1994), poté ztvárnil bezcharakterního okresního prokurátora kandidujícího na guvernéra Kalifornie v kultovním seriálu Murder One (1995). V dalších seriálech se objevoval opakovaně, především jako vyšinutý agent FBI v seriálech Případ pro Sam (1996) a Strip Mall (2000), kde ztvárnil jednu ze svých nejoblíbenějších televizních rolí, ruského producenta filmů pro dospělé s vazbami na mafii. Fanoušci různých sérií Star Treku ho znali z pěti vystoupení ve třech spin-off seriálech, včetně Star Trek: Enterprise (2001) a Star Trek: Hluboký vesmír devět (1993).


20.4.1948
Washington, District of Columbia, USA
8.7.2022
Los Angeles, California, USA
Gregory Itzin csfd

IceSensitivity TrainingQuantum TheoryNenávidím L.AAutopilotCtihodný občanPodfukFloatNice Girls Don't Get the Corner OfficeVím, kdo mě zabilZatraceníFearless11. září 2001: Čas krizeAdaptaceIgbyŽivot nebo něco takovéhoEvoluceSedmý hříchBoys Life 3Co se vaří?Hon na vrahaJohnny TsunamiMaking ContactPoslední letDen, kdy zabili LincolnaMalí válečníciStrach a hnus v Las VegasFriends 'Til the EndThings That Go BumpNejvětší ležNevinné obětiKatie - Dítě divočinyDonato a dceraPosedlostYoung Goodman BrownMiláčku jsem po smrtiBáječní Bakerovi hošiTátaCarly v akciŠkolák vlkodlakHard to HoldMiss LonelyheartsTa druháNejlepší bordýlek v TexasuMurder in TexasThornwellCharlieho andílciNámořní vyšetřovací službaDoktořiCode BlackHavaj 5-0Bylo, nebyloMob City


Aktualizace osobnostního profilu Gregory Itzin: 31.10. 2023 05:59