Viliam Záborský (1920 - 1982)


Viliam Záborský se narodil 9. října 1920 ve Vráblech u Nitry. Roku 1940 odmaturoval na bratislavském gymnáziu a už za studií projevoval herecké a recitační vlohy: druhé místo v pražské celostátní recitační soutěži. Po maturitě začal se studiem na filozofické fakultě na univerzitě a na Hudební a dramatické konzervatoři v Bratislavě. Poté se až do své smrti stal na celých čtyřicet let členem činohry Slovenského národního divadla v Bratislavě (1940 – 1982).

Byl charakterním hercem velkých rolí v domácím i světovém repertoáru: Vodník Ivan („Lucerna“), Herodes („Herodes a Herodias“), Marián („Polnočná omša“), Sir John Falstaff („Veselé paničky windsorské“), Porfirij („Platonov“), Galileo Galilei („Život Galileův“), V. I. Lenin („Akt uznání“ a „Muž s puškou“), Vypravěč („Vojna a mír“), Cléant („Tartuffe“), Panovník („Dnes ještě zapadá slunce nad Atlantidou“), Almaviva („Figarova svatba“), Zachar Bardin („Nepřátelé“), Čackij („Hoře z rozumu“), Claudius („Hamlet“), Kreont („Král Oidipus“), Don Diego („Cid“), Richard Dudgeon („Pekelník“), Lorenzo („Romeo a Julie“), Eddie („Pohled s mostu“), Borkin („Ivanov“) apod. apod.

Dále se zjevil i v inscenacích „Hra lásky a náhody“, „Vilém Tell“, „Sen noci svatojánské“. Často hrál pod režijním vedením Jána Jamnického a Jozefa Budského. Ovšem filmové umění nikdy herecký um Viliama Záborského plně nevyužilo. Ve filmu debutoval díky českým filmařům.

Ve svém zcela prvním a zároveň jediném českém filmu stvořil menší úložku pacienta pedanta v dramatu BÍLÁ TMA (1948) podle námětu Růženy Fischerové „Děti této země“ a za režie Františka Čápa. Ještě tentýž rok se poprvé objevil před slovenskými filmovými kamerami jako francouzský partyzán François ve válečném dramatu Paľo Bielika VLČIE DIERY (1948) a jako referent osobního oddělení Jožko v komedii KATKA (1949) Jána Kadára.


9.10.1920
Vráble, Československo
5.2.1982
Praha, Československo
Viliam Záborský csfd

MaškarádaZauchoTáto malá zemEžo VlkolinskýGábor VlkolinskýIzrafelKazko VlaskoPoéma o svedomí I., II.Päť dní do rozsudkuSesternica BetaAdvokátkaBludičkaHľadačiLouis PasteurLúčenieOrol a lastovičkaSedem krátkych rokov inžiniera HagaruVietor v starých stromochOceliariVzbura Adrieny MesuratovejVšetci tí čestní mužiJeden zo siedmichKeanMôj prvý prípadPočkám na GoražaČudný človekNový systémZorenkaCidManželstvo je vždy rizikoNa úbočiach kvitnú kvetySlávna chvíľa tichého životaTimon AténskyUž dávno takVečne mladá históriaHájnikova ženaKocúrkovoKonfiguráciaMŕtve dušePriehrštie vzdychovSvätá BarboraVýkrik zo strechy mrakodrapuPochodeňHedda GablerováHra o slobodeInfernoMorská záhadaRozhodujúci krokLesk a biedaHernaniMuchyRok na dedineŠtyridsiatyprvý6. júlCanarisova krvavá  hviezdaMládenecká rozlúčkaV agóniiSmrt přichází v deštiVerejný žalobcaJohn Gabriel Borkman


Aktualizace osobnostního profilu Viliam Záborský: 24.2. 2024 16:41