Jeanne Boitel (1904 - 1987)


Francouzská herečka Jeanne Boitel, celým jménem Jeanne Marie Andrée Boitel, patřila k obdivovaným kráskám francouzského filmu třicátých let, neméně úspěšná byla ale i na divadelním jevišti. Jako divadelní herečka se prosadila již ve dvaceti letech na scéně Théâtre de l'Odéon, vynikla například v Goethově Faustovi. Tomuto divadlu zůstala věrná s přestávkami po celá dvacátá a třicátá léta, po nástupu zvuku ve filmu ale výrazným způsobem vstoupila i do světa kinematografie.

Kromě kvalitních počinů v oblasti dramatického žánru se Jeanne Boitel nevyhnula ani účasti v nenáročných komediích, nakonec v polovině třicátých let své aktivity ve filmu výrazně omezila, protože se chtěla věnovat více divadlu. Jestliže například v roce 1932 hrála v sedmi filmech, o pět let později natočila jeden jediný film. Jako markýza de Pompadour se objevila v Guitryho výpravném filmu VZPOMÍNKY ELYSEJSKÝCH POLÍ (Remontons les Champs-Elysées, 1938), se Sachou Guitrym ostatně v té době spolupracovala i v divadle (Théâtre de la Madeleine). Rok 1938 jí nakonec přinesl poslední dvě velké role ve filmu, například v melodramatu VERÉNINO MANŽELSTVÍ (Le mariage de Véréna, 1938).

V průběhu druhé světové války byla Jeanne Boitel výhradně divadelní herečkou a před kamerou se objevila jen v jednom krátkém filmu. Souvisí to s tím, že se aktivně zúčastnila protifašistického odboje a zvláště byla cennou pomocnicí svému manželovi. Tím byl od roku 1933 umělecký historik Jacques Jaujard (1895-1967), který byl před válkou konzervátorem uměleckých sbírek v Louvru. Po začátku okupace měl zásadní podíl na záchraně cenných uměleckých sbírek, které nechal z Paříže odvézt do bezpečí na venkov. Jeanne Boitel byla po válce dekorována Válečným křížem a získala i nejvyšší státní vyznamenání, řád Čestné legie.

Jako herečka nacházela uplatnění nadále především v divadle a bezmála dvacet let byla členkou nejslavnější francouzské scény, Comédie Française (1948-1973). K filmu se vrátila několika menšími rolemi v 50. letech, kdy ji do svých velkorysých projektů angažoval opět Sacha Guitry. Hrála ve filmech KDYBY MI VERSAILLES VYPRÁVĚLY (Si Versailles m'était conté, 1954), NAPOLEON (1955) a KDYBY NÁM PAŘÍŽ VYPRÁVĚLA (Si Paris nous était conté, 1956). Jako královnina společnice paní Campanová se pak objevila také v historickém titulu MARIE ANTOINETTA, KRÁLOVNA FRANCIE (Marie Antoinette, reine de France, 1956) režiséra Jeana Delannoye. Svou filmovou dráhu uzavřela rolí manželky titulního hrdiny v kriminálce KOMISAŘ MAIGRET KLADE PAST (Maigret tend un piege, 1957), opět ve spolupráci s Delannoyem. Na přelomu 60. a 70. hrála ještě v několika televizních seriálech.


4.1.1904
Paříž, Île de France, Francie
7.8.1987
Paříž, Île de France, Francie
Jeanne Boitel csfd

Les MensongesCaméra explore le temps: Le drame de Mayerling, LaMaigret klade pastBonjour jeunesseMarie-Antoinette reine de FranceSi Paris nous était contéNapoléonSi Versailles m'était contéMain a frappé, UneCeux de demainHistorky Elysejských políMariage de Verena, LePetite pesteHommes de proie, LesRomarinDieux s'amusent, LesCasanovaFamille nombreuseGrillon du foyer, LeRemousTrois pour centChotard et CieL'Amoureuse aventureL'affaire de la rue MouffetardMaurin des MauresPetit écart, LeSi tu veuxAiglon, L'Un coup de téléphoneUn soir, au frontNeveu d'Amérique, LeMuž, který zachránil Louvre


Aktualizace osobnostního profilu Jeanne Boitel: 3.11. 2023 23:36