Barbara Laage (1920 - 1988)


Francouzská herečka Barbara Laage zvláště v padesátých letech patřila k populárním tvářím evropské kinematografie, prosadila se ovšem až po třicítce a její kariéra pak trvala dvě desetiletí. Narodila se jako Claire Colombat v malém městečku Menthon-Saint-Bernard na francouzsko-švýcarské hranici. Herectví začala studovat koncem třicátých let pod vedením významného režiséra a herce Raymonda Rouleau, následně začala působit v divadle, ale i v kabaretech a nočních klubech. Před kamerou stála poprvé v bezejmenné roli ve filmu NEČITELNÝ PODPIS (Signé illisible, 1942).

V padesátých letech znovu hrála i divadlo, vidět ji bylo možno v Théâtre du Quartier Latin, kromě Francie točila také v Itálii, Španělsku nebo Německu, v následující dekádě však začal klesat počet nabídek i význam rolí. Z jejích dalších vstupů před filmovou kameru stojí za zmínku Truffautův RODINNÝ KRB (Domicile conjugal, 1970), mezitím se objevila i v televizních filmech a seriálech, svou hereckou dráhu zakončila Leterrierovým filmem SOUKROMÉ PROMÍTÁNÍ (Projection privée, 1973).

Posledních patnáct let života strávila Barbara Laage zcela v soukromí v Normandii. Nebyla nikdy provdaná, blízké vztahy prozradila její později zveřejněná korespondence se slavným francouzským lyžařem Guy Huertasem (*1926) nebo s režisérem Noëlem Howardem (1920-1987). Barbara Laage zemřela v Deauville po dlouhé nemoci 19. května 1988 ve věku 67 let.


30.7.1920
Menthon-Saint-Bernard, Francie
21.5.1988
Deauville, Francie
Barbara Laage csfd

Une place forteDéfense de savoirSoukromá projekcePère Goriot, LeLa main du mortRodinný krbDon Juan revient de guerreDrôle de jeuThérèse et IsabelleO Corpo ArdenteO Crime da Aldeia VelhaCaptif, LePortugalský víkendPařížské bluesBomben auf Monte CarloLe CaïdOrientalische NächteÇa va être ta fêteCe soir on tueUn mundo para míY'en a marreMiss PigalleAction immédiateDeuxième bureau contre inconnuLa route joyeuseJe plaide non coupableUna aventura de Gil BlasZastavte vůz č. H 43-2301NaganaQuai des blondesUna parigina a RomaZoéSchiavitùTraviata '53Čin láskyPočestná děvkaLa Rose rougeB.F.'s DaughterSigné illisibleLa Maison des boisService des affaires classées, LeAtomistes, LesVyšetřovaní komisaře MaigretaŽár tisíce sluncí


Aktualizace osobnostního profilu Barbara Laage: 8.11. 2023 10:08