Oleg Tabakov (1935 - 2018)


Oleg Pavlovič Tabakov se narodil v bývalém Sovětském svazu do lékařské rodiny, rodiče se však záhy rozvedli a on tak vyrůstal ve městě Saratov pouze se svojí matkou a babičkou. V padesátých letech se přesunul do Moskvy kde studoval herectví v Moskevském uměleckém akademickém divadle (MCHAT). Po několika rolích v méně známých ruských filmech vesměs mladých autorů dostal první větší příležitost v Bondarčukově adaptaci Tolstého opusu VOJNA A MÍR.

Kromě herectví se Tabakov věnuje rovněž divadelní režii, přednáší na MCHAT, kde léta působí rovněž ve vrcholných funkcích a byl i jedním ze zakladatelů moskevského divadla Sovremennik. Za svoji oddanost herectví, divadlu a výchově mladých umělců byl odměněn jak státními vyznamenáními v rodném Rusku, tak řadou mezinárodních cen.


17.8.1935
Saratov, Rusko, Sovětský svaz
12.3.2018
Moskva, Rusko
Oleg Tabakov csfd

Kuchňa. Posledňaja bitvaKuchňa v ParižeVozvraščenije BuratinoPoklonnicaTot ješčjo Karloson!Věčnoje vozvraščenijeMelodija dlja šarmankiIlja Muromec i Solověj RazbojnikAndersen. Žizň bez ljubviRokonokStátní radaNa miskách vahPodari mně lunnyj světPrezident i jego vnučkaSirota kazanskajaTři příběhyBělyje ďunyDvadcať minut s angelomMoskovskije kanikulyŠirli-MyrliChoču v AmerikuStalinUvnitř kruhuRuské impérium: Začátek 1.ŠapkaIskusstvo žiť v OděsseLjubov s privilegijamiOnoSerdce ně kameňŠagDorogoje udovolstvijeRaz, dva, gore - ně běda!Muž z bulváru KapucínůOči černéDopolnitělnoje vremjaPutěšestvije gospodina PerrišonaAplaus, aplaus...Až naprší a uschne...Gorod něvěstMimo určený cílJesli možeš, prosti...Kukačka v temném leseVremja i semja KonvejČužaja žena i muž pod krovaťuAli Baba i sorok razbojnikovKoje-čto iz gubernskoj žizniNa shledanou, Mary PoppinsOgljanisPocelujEzopLety ve snu a ve skutečnostiPěčnikiNězvanyj drugTrampoty s láskouVakansijaAch, voděvil, voděvil...Moskva slzám nevěříOblomovVasilij ŤorkinD'Artaňan i tri muškeťora


Aktualizace osobnostního profilu Oleg Tabakov: 26.2. 2024 12:18