Catherine Samie 91 let


Catherine Samie se ve své kariéře věnovala především práci na jevišti a půlstoletí strávené na nejslavnější francouzské scéně Comédie Française z ní dnes činí jednu z nejvýznamnějších osobností francouzského divadla, z řady filmů je ale dobře známá i českým divákům. Narodila se jako Catherine Céline Pauline Samie v Paříži, kde také vyrůstala a absolvovala studium herectví na Národní konzervatoři dramatického umění; jejími pedagogy byli významní herci jako Pierre Dux nebo Béatrix Dusanne. Studium herectví absolvovala rolí Dorine v Molièrově Tartuffovi v roce 1956, v témže roce se s několika vrstevníky také objevila v krátkém filmu MOLIÈRE (1956).

Po již zmíněném krátkém filmu MOLIERE debutovala nedlouho poté i v celovečerním filmu a menší roli si zahrála v komedii POD POKLIČKOU (Pot-bouille, 1957). Díky značnému vytížení divadlem se k dalšímu natáčení dostala až v polovině 60. let a hrála v povídkových filmech SVĚTÁCI (Les bons vivants, 1965) nebo NEJSTARŠÍ ŘEMESLO NA SVĚTĚ (Le plus vieux métier de monde, 1967), účinkovala také v televizi. Práce pro film nebyla pro Catherine Samie nikdy prioritou, z dekády sedmdesátých let si ale zaslouží zmínku několik filmů, v nichž vytvořila vedlejší role po boku Annie Girardot, například STARÁ PANNA (La vieille fille, 1972) nebo DO TOHO, MAMINKO (Vas-y maman!, 1978). Českým divákům je ale nejlépe známá jako noblesní a přitom živočišná paní Guitonová v legendární komedii ROZTRŽITÝ (Le distrait, 1970). Z její další filmografie připomeňme sentimentální komedii VINCENTŮV PŘÍTEL (L'ami de Vincent, 1983), kde hrála jednu z bývalých milenek hlavního hrdiny.

V roce 1990 po dobu dvou měsíců zastávala Catherine Samie dočasně funkci ředitelky Comédie Française, po této krátké epizodě se ale vrátila k herecké práci. Z jejích posledních výstupů na jevišti stojí za zmínku Ibsenova Hedda Gablerová, s níž hostovala na scéně Théâtre du Vieux-Colombier. Svou jevištní kariéru zakončila Beckettovou hrou Š'tastné dny, za niž byla nominována na Molièrovu cenu. V roce 2006 opustila řady Comédie Française a od té doby je jen čestnou členkou divadla. Její uměleckou dráhu lemuje také několik státních vyznamenání udělených za cenný přínos francouzskému divadlu. Catherine Samie je nositelkou Řádu za zásluhy, od ministerstva kultury obdržela Řád umění a literatury a byla dekorována i nejvyšším francouzským státním vyznamenáním, řádem Čestné legie.

Jako divadelní herečka je Catherine Samie dnes již v penzi, ve světě filmu ale ještě neřekla poslední slovo. Kromě práce pro televizi hrála menší role například v amerických filmech natáčených ve Francii JEFFERSON V PAŘÍŽI (Jefferson in Paris, 1994) nebo ROZVOD PO FRANCOUZSKU (Le divorce, 2003). Jedinou protagonistkou byla ve filmu POSLEDNÍ DOPIS (La dernière lettre, 2002), který byl pro kameru upraven ze stejnojmenné jevištní předlohy (Catherine Samie za tuto hru prezentovanou v Comédie Française získala cenu Syndikátu divadelních kritiků). Zatím naposledy se Catherine Samie připomněla menší roli v thrilleru 22 VÝSTŘELŮ (L'immortel, 2010).


3.2.1933
Paříž, Île de France, Francie
Catherine Samie csfd

Links of LifeL'origine de la violenceGérald K. GéraldÀ la recherche du temps perdu22 výstřelůLa VénitienneJezte, neboť toto jest tělo méLes RevenantsVictoireLes femmes savantesRozvod po francouzskuLa Dernière lettreDeux femmes à ParisSalsaL'impromptu de VersaillesL'École des femmesLe mariage forcéLa mort du ChinoisLes précieuses ridiculesPolévka z divokých bylinSous les pieds des femmesUn homme digne de confianceBernieNádherná ZelenáCe que savait MaisieJefferson v PařížiManželství po francouzskuGrossesse nerveuseGawinMůj život je pekloToléranceLes nanasJacques le fataliste et son maîtreVincentův přítelLa Puce et le privéClaudine à l'écoleOn ne badine pas avec l'amourVas-y mamanLe Médecin malgré luiLa Grande PauletteGeorges DandinUn ange au paradisElle cause plus, elle flingueLes Femmes savantesStará pannaAu théâtre ce soir: Un fil à la patteMonsieur de PourceaugnacNepije, nekouří, nedroguje, ale ... povídá!RoztržitýAu théâtre ce soir: Le dindonŽivot, láska, smrtLe Plus Vieux Métier du mondeSedmkrát ženaLes femmes savantesCarrosse du Saint-Sacrament, LeVelký pánLa Nuit des roisCapitaine Marleau


Aktualizace osobnostního profilu Catherine Samie: 2.11. 2023 14:25