Julie London (1926 - 2000)


Julie London, vlastním jménem Julie Peck, drobná, pohledná, neustále mladistvě vypadající a velmi charismatická žena, se narodila 26. 9. 1926 v Santa Rose v Kalifornii. Byla nejen herečkou, ale později především vyhledávanou americkou zpěvačkou. Pocházela z rodiny vaudevillových umělců a s rodiči vystupovala už jako pětiletá. Jako mladinkou umělkyni ji přirovnávali často k herečce Bette Davis, i když mě Julie jako osobnost připadá daleko vřelejší, než byla Bette, která byla mimochodem vynikající herečkou. Ovšem než se stala herečkou a zpěvačkou, pracovala Jako výtahářka, obdoba liftboye v obchodním domě, za 19 dolarů týdně. Poté pracovala jako modelka a manekýnka.

Co se týká filmových rolí, poprvé hrála v roce 1944 v Nabonga a hned hlavní ženskou roli, v tom samém roce to byla menší role ve filmu Janie. Western Diamond Horsehoe, On Tage Everybody oba 1945, Night in Paradise, Red House, Tap Roots, Task Force a nebo v roce 1950 Return of the Frontiersman v roli Janie Martin, po boku dalšího úspěšného herce a zpěváka Gorgona MacRaye, v hlavních rolích. Následovaly hlavní role v Crime Against Joe, The Great Man a nebo Drango. Hrála také v TV seriálu Playhouse 90 v jedné z epizod: Without Incident Angelu, a v Zane Grey Theater, podle románů spisovatele Greye - A Time to Live jako Julie 1957.

Ke konci 50. let se začala věnovat zpívání, natáčení v rozhlase, účinkovala s mnoha známými orchestry a natáčela LP desky. Její nejoblíbenější skladbou se stala píseň Cry Me a River, kterou pro ni napsal její bývalý spolužák a tu samou skladbu po letech převzal a natočili Joe Rocker a Aerosmith. Julie měla sexapelem zabarvený tak trochu, jak říkali její obdivovatelé, smokie hlas. Za svou pěveckou kariéru nahrála 32 LP gramodesek, a natáčela i úvodní písně do několika filmů, a mezi její oblíbené zpěvačky patřily Barbra Streisand a Roberta Flack. Její čtyři nejvíce žádaná a úspěšná alba byly O Blues 1957, Feeling Good 1965, Easy Does It 1968, a Yummy, Yummy, Yummy 1969.

Julie London byla dvakrát vdaná. První manžel byl herec Jack Webb 1947-1954 a měli spolu dvě děti. Druhý manžel byl Bobby Troup 1959-1999, do jeho smrti, a spolu měli tři děti. V roce 1995 utrpěla Julia mrtvicový atak a její zdravotní stav se zhoršil. Když v roce 1999 zemřel manžel Bobby, následovala jej o několik měsíců později. J.London zemřela 18. 10. 2000. Po sobě zanechala nejen příjemné filmy, ale spoustu nádherné hudby a zpěvu. Ve stejný den jako ona, zemřela v Londýně herečka a zpěvačka Gwen Veron, a není bez zajímavosti, že se obě umělkyně narodily do umělecky zaměřených rodin.


26.9.1926
Santa Rosa, California, USA
18.10.2000
Encino, California, USA
Julie London csfd

Emergency: Survival on Charter #220Greatest Rescues of Emergency!Emergency!The Helicopter SpiesSomething SpecialThe George Raft StoryThe 3rd VoiceNight of the Quarter MoonNádherná zeměA Question of AdulteryMuž ze ZápaduOsedlat vítrVoice in the MirrorDrangoCrime Against JoeThe Girl Can't Help ItThe Great ManThe Fighting ChanceThe Fat ManReturn of the FrontiersmanTask ForceTap RootsThe Red HouseNight in ParadiseDiamond HorseshoeOn Stage EverybodyJanieNabongaEmergency!Adam-12The Man from U.N.C.L.E.I SpyThe Big ValleyZadáno pro Alfreda HitchcockaThe Eleventh Hour


Aktualizace osobnostního profilu Julie London: 1.11. 2023 20:34