Petr Kašpar 47 let


Petr Kašpar je tvůrcem filmů s outdoorovou a sportovní tématikou, kde se pohybuje od roku 2000. Zlom v kariéře nastává pozváním a účastí na vodácké expedici Ganga 2003. Po návratu z Indie se setkává s protagonisty výpravy na Gangu v roce 1977. Toto setkání s Jaromírem Štětinou (novinář, dnes senátor) a Františkem Slámou (filmař) jej natolik ovlivnilo, že se okamžitě rozhodl pro návrat do Indie.

V září roku 2006 se vydalo šest dobrodruhů ve třech vozech Mitsubishi L200 na deset tisíc kilometrů dlouhou cestu. Cestu, která vedla do Turecka a dále přes Írán a Pákistán až do Indie. V roce 2007 se vydává na neznámou řeku Dyntchiyu v Etiopii. Po týdnu nebezpečné plavby hlubokým kaňonem se celá výprava dostává do kritické situace. Petr se navíc při natáčení zranil, což ještě více zkomplikovalo složitou situaci. Vodáci bojují o život a hledají cestu z neprostupné džungle.

Po dalších pěti dnech se naprosto vyčerpaní a jen se zbytky výbavy dostávají do malé vesnice Shama. A právě zde se rozvíjí další příběh, který Petr Kašpar uchopil. Příběh mladého učitele Frea, který se díky Petru Kašparovi a týmu expedice dostává do ČR na vysokou školu.  Rok 2008 je plný zvratů. Petr dokončuje film Hliněná řeka o etiopské expedici. Odjíždí natáčet na Kavkaz společně s nevidomým horolezcem Janem Říhou, který za pomoci horského vůdce Janka Bednaříka vystupuje na nejvyšší vrchol Ruska (Evropy) – Elbrus.

Mezi tím se Petr stává důležitým článkem v soukolí významných mezinárodních filmových festivalů. Od roku 2004 úzce spolupracuje s festivalem Hory a mesto v Bratislavě, kde od roku 2005 přebírá kompletní filmovou přípravu a technické zajištění celé akce. O rok později pak to samé u legendárního Horolezeckého festivalu v Teplicích nad Metují. Další akce na sebe nenechávají dlouho čekat.


18.2.1977
Československo
Petr Kašpar csfd

Ve stopě predátoraSandstoneZtracený horizontNo.9 Manaslu 8163Slzy KongaHliněná řeka


Aktualizace osobnostního profilu Petr Kašpar: 6.11. 2023 07:35