Dolores del Rio (1905 - 1983)


Dolores del Rio byla první mexická filmová hvězda s mezinárodním ohlasem. A také první mexická herečka, která zazářila v Hollywoodu (pro Mexiko dvacátých let famózní úspěch).

Nakonec se Dolores vrátila do Mexika. Psal se rok 1942. Její Hollywoodská kariéra byla prakticky u konce a románek s Orsonem Wellesem, který o ní později prohlásil, že to byla nejvíc vzrušující žena, kterou kdy poznal, způsobil její další rozvod. Mexický režisér Emilio Fernández ji nabídl hlavní roli ve filmu POLNÍ KVĚT (Flor Silvestre - 1943). Úspěch filmu způsobil, že se Dolores Del Río hned se svým prvním španělsky mluvícím filmem stala největší hvězdou ve své zemi. Skutečnost, že se znala s lidmi okolo režiséra Fernándeze (kameraman Gabriel Figueroa, spisovatel Mauricio Magdaleno a herec Pedro Armendáriz) mělo hlavní vliv na to, čemu se dnes říká Zlaté éra mexického filmu.

S filmy jako MARÍA CANDELARIA (1944), UPRCHLÍK (1945) a BUGAMBILIA (1945), se Dolores Del Río stala pro svět typickou představitelkou mexických krásek. Její kariéra zahrnovala kromě filmu i divadlo a televizi. Ke konci života získala ocenění za obětavou práci pro sirotky. Naposledy jsme ji mohli spatřit ve filmu SANCHEZOVY DĚTI (1978).


3.8.1905
Durango, Mexiko
11.4.1983
Newport Beach, California, USA
Dolores del Rio csfd

ZeligSanchezovy dětiByl jednou jedenHijo de todas, ElRio BlancoCasa de mujeresLa dama del albaMan Who Bought Paradise, ThePodzim CheyennůPecado de una madre, ElZářivá hvězdaLa Cucaracha¿Adónde van nuestros hijos?Señora amaEl Niño y la NieblaReportajeDeseadaDoña PerfectaLa casa chicaNemilovanáHistoria de una mala mujerUprchlíkTa druháAbandonadas, LasBugambiliaSelva de fuego, LaMaría CandelariaCesta do strachuPolní květThe Man from DakotaInternational SettlementAli Baba Goes to TownDevil's PlaygroundLancer SpyAccusedI Live for LoveIn CalienteThe Widow from Monte CarloMadame DuBarryWonder BarLetíme do RiaGirl of the RioRajské ptáčeThe Bad OneTo oneiron tou glyptouEvangelinaNo Other WomanRamonaRevengeThe Gateway of the MoonThe Red DanceZlatoResurrectionThe Loves of CarmenHigh SteppersPals FirstThe Whole Town's TalkingWhat Price GloryJoannaUn retrato de Diego


Aktualizace osobnostního profilu Dolores del Rio: 31.10. 2023 23:57