Brigitte Helm (1906 - 1996)


U Brigitte Helm je dnes známa především role ve filmu Metropolis, málo se již ovšem ví, že právě ona mohla pro nás dnes být místo Marlene Dietrichové Lolou z MODRÉHO ANDĚLA , nebo že režisér James Whale uvažoval o jejím obsazení do svého filmu Frankensteinova nevěsta.

Když Brigitte dokončila školu, její matka poslala dceřiny fotky režiséru Fritzu Langovi a Langově ženě Thee von Harbou, kteří tehdy spolupracovali na natáčení eposu NIBELUNGEN. Těm se mladá dívka zalíbila natolik, že byla pozvána na kamerovou zkoušku, která ji dovedla až k získání hlavní role ve filmu METROPOLIS. Dvojrolí idealistické dívky Marie a tajemné ženy-robota se rázem vyšvihla mezi nejoblíbenější herecké hvězdy své doby, zároveň také podepsala s koncernem Ufa kontrakt na dalších deset let.

Roku 1927 hrála role jako mlynářova dcera Magda ve snímu Karla Gruneho AM RANDE DER WELT a slepou ženu v Pabstově DER LIEBE DER JEANNE NEY. Díky filmu ALRAUNE byla její postava zaškatulkována do přihrádky takzvaných vampů a femme fatale (v dobovém tisku se u ní používalo i označení übervamp). ALRAUNE se v roce 1930, kvůli svojí oblíbenosti, dočkalo již zvukového remaku opět s Brigitte Helm v hlavní roli.

Na přelomu let 1928 až 1929 hrála hlavní roli v melodramatu DIE WUNDERBARE LIEBE DER NINA PETROWNA, v němž ztělesnila vznešenou a milující postavu ženy, jež se otráví jedem z nešťastné lásky. Zvukovou kariéru započala v roce 1930 po boku tenoristy Jana Kiepura snímkem DIE SINGENDE STADT. Jako Gigli v adaptaci románu od Irmgarga Keuna EINE VON UNS sehrála roli současné emancipovamé ženy s vlastním zaměstnáním, která ovšem stále touží a sní o dokonalé lásce.


17.3.1906
Berlín, Německá říše
11.6.1996
Ascona, Švýcarsko
Brigitte Helm csfd

Ein idealer GatteDie InselFürst WoronzeffOr, L'Secret des Woronzeff, LeVers l'abîmeZlatoAdieu les beaux joursDer Läufer von MarathonInge und die MillionenV poutech zákonaÉtoile de Valencia, L'Žena v ohniCikánská symfonieGilgi, jedna z násHraběnka Monte ChristoL'AtlantideSvatební cesta ve třechThe Mistress of AtlantisVládkyně AtlantidyVoyage de nocesGloriaGloriaIm GeheimdienstAlrauneZpívající městoLež Niny PetrovnyManolescu, Král dobrodruhůRund um die LiebeSkandal in Baden-BadenAlrauneGeheimnisse des OrientsJachta sedmi hříchůL'argentRozvod paní IrenyAm Rande der WeltLáska Jeanne NeyovéMetropolisHitlerův HollywoodCaligari - Wie der Horror ins Kino kamOd Caligariho k HitleroviDer Fall MetropolisDämonische Leinwand - Der deutsche Film der zwanziger JahreThe Love GoddessesDas gab's nur einmalHerrliche ZeitenAutour de L'ArgentQueen: Radio Ga GaWie im traum


Aktualizace osobnostního profilu Brigitte Helm: 20.2. 2024 21:04