Bill Hunter (1940 - 2011)


„Kdokoliv tvrdí, že herectví přináší dotyčnému další přidanou hodnotu, tak kecá. Je to prostě práce jako každá jiná." William John „Bill" Hunter byl australský filmový, divadelní a televizní herec, často také prominentní moderátor a komentátor. Objevil se ve více než 60 filmech a je držitelem Centenary Medal a dvou filmových cen AFI Awards. Hunter se narodil v Ballaratu, rodičům Williamovi a Francie Hunterovým. Měl bratra Johna a sestru Marii Ann. Během jeho mladistvých let byl mistrem v plavání a krátce držel rekord ve freestylu na 100 yardů, dokud jej neporazil John Devitt v další rozplavbě za 10 minut. Hunter se dokonce kvalifikoval na Olympijské hry 1956 v Melbourne ale záchvat meningitidy jeho naděje ukončil.

Mezi jeho role, které stojí za zmínku patří postava Lena Maguira z dramatu NEWSFRONT /1978/, postava levicového politika Rexe Connora z miniseriálu THE DISMISSAL /1983/, role Barryho Fifea z romantické komedie STRICTLY BALLROOM /1992/, postava Billa Heslopa z další australské romantické komedie MURIEL'S WEDDING /1994/ nebo vedlejší role Skippera z historického válečného filmu AUSTRALIA /2008/ v hlavních rolích s Nicole Kidman a Hugh Jackmanem. V animovaném snímku FINDING NEMO /2003/ namluvil postavičku zubaře a v animovaném fantasy filmu LEGEND OF THE GUARDIANS: THE OWLS OF GA'HOOLE /2010/ hlas Buba . V americkém sci-fi seriálu SPACE: ABOVE AND BEYOND /1995-1996/ ztvárnil roli generálního tajemníka Spojených národů Spencera Chartwella. Jeho poslední rolí byla postava Barta Cummingse z životopisného snímku THE CUP /2011/.

Hunterovo první manželství bylo s Robbie Anderson, se kterou měl syna. Podruhé se oženil s herečkou Pat Bishop, kterou podvedl s družičkou ze svatby a potřetí se oženil s televizní hlasatelkou Rhodou Roberts, se kterou vydržel šest let, do roku 1999. 15.května 2011 byl přijat do hospice Caritas Christi ve městě Kew, poté co odmítl nastoupit do nemocnice. Zemřel na rakovinu jater ve věku 71 let obklopen rodinou a přáteli. Pohřební slavnost pak byla uspořádana v melbournském Princess Theatre.

V roce 1978 vyhrál cenu AFI Award pro nejlepšího herce v hlavní roli ve filmu Newsfront a v roce 1981 tu samou cenu pro nejlepšího herce ve vedlejší roli za snímek Gallipoli /1981/. V roce 1989 pak vyhrává potřetí cenu AFI Award pro nejlepšího herce v hlavní roli celovečerního televizního filmu POLICE STATE /1989/. 3x byl na cenu AFI Award nominován na nejlepšího herce ve vedlejší roli a to za účinkování ve filmech Muriel's Wedding /1994/, The Last Days of Chez Nous /1992/ a Mad Dog Morgan /1976/. V roce 2004 byl nominován na FCCA Award pro nejlepšího herce ve vedlejší roli za drama TOM WHITE /2004/.


27.2.1940
Ballarat, Victoria, Austrálie
21.5.2011
Kew, Victoria, Austrálie
Bill Hunter csfd

Red Dog - psí legendaVelký závodLegenda o sovích strážcíchAustrálieZa hranouTom WhiteBad EggsHledá se NemoHorseplayKlokan JackCrackerjackNa břehuMoby DickOzvěna hromuVálečné láskyRoad to NhillCody: Fall from GraceRiver StreetSluneční šípBlue MurderDobrodružství Priscilly, královny pouštěEverynight... EverynightMuriel se vdáváBroken HighwayShotgun WeddingStarkThe CustodianPoslední dny v Chez NousTanec v srdciThe Leaving of LiverpoolDeadlyŘíkejte mi BrownCassidyMullPolice StateFeverRikky a PeteDeath of a SoldierPiráti nebesAn Indecent ObsessionRebelPráskač a jeho katStreet HeroThe Return of Captain InvincibleFar EastHeatwaveGallipoli...Maybe This TimeDead Man's FloatHard KnocksIn Search of AnnaNewsfrontWeekend of ShadowsBackroadsGoing HomeEliza FraserMad Dog MorganMuž z Hongkongu27AStone


Aktualizace osobnostního profilu Bill Hunter: 17.11. 2023 21:04