Roscoe 'Fatty' Arbuckle (1887 - 1933)


Roscoe Arbuckle to neměl lehké už při narození. Muž, jehož obézní postava se v dospělosti stala jeho trademarkem, vážil jako novorozeně šest kilogramů. Protože oba rodiče byli štíhlých postav, odmítal jeho otec dokonce uvěřit, že je dítě jeho. Tato nedůvěra pak vedla k tomu, že syna pojmenoval podle politika, kterého neměl v lásce – republikánského senátora Roscoe Conklinga. Matka po porodu trpěla chronickými obtížemi, které vyústily v její smrt o 12 let později.

Vroce 1909 zahájil Arbuckle spolupráci se Selig Polyscope Company, ale v jejich filmech se objevoval jen sporadicky. V roce 1913 se připojil k věhlasnému Macku Sennetovi a jeho Keystonským policajtům. A odtud už jeho filmová kariéra nabrala vysoké obrátky. V následujících letech natočil více než 130 krátkometrážních grotesek a drtivou většinu z nich si i napsal a režíroval. Vážil tehdy přes 140 kg, svoji postavu ale nezneužíval k lacinému humoru. Prohlašoval, že ho diváci nikdy neuvidí například uvízlého ve dveřích. Přezdívka Fatty, která ho proslavila, se mu nikdy nelíbila a zásadně ji neužíval v soukromém životě.

Roscoe Arbuckle byl jedinou hvězdou své doby, v jehož filmech si zahrály vedlejší party hvězdy budoucí a zářivější. Chaplinova postava Tuláka měla svoji přímou inspiraci ve Fattyho oblečení – velké kalhoty, buřinku a velké boty převzal budoucí mistr od svého učitele. Právě tak má Roscoe zásluhu na objevení Friga – byl to on, kdo v roce 1917 dal Busteru Keatonovi první roli. Byl také první filmovou hvězdou, která si vydělala milion dolarů za rok.

Zlomová událost v jeho životě přišla 5. září 1921. Tehdy byl obviněn ze znásilnění a zabití 26leté ambiciózní herečky jménem Virginia Rappe. Mělo se tak stát v rámci večírku v hotelovém pokoji v San Franciscu. Následovaly tři soudní procesy. Fattyho filmy byly dány na černou listinu, jeho kariéra byla zničena. Ačkoliv se ukázalo, že údajná oběť neměla příliš dobrou pověst a její úmrtí mohlo být způsobeno následky jednoho z mnoha potratů, které prodělala, ztracenou čest už Fattymu nikdo nevrátil. Dočkal se sice osvobozujícího rozsudku, přišel ale o přízeň veřejnosti i o značnou část svého majetku, která padla na soudní výlohy. V této těžké době při něm stáli Buster Keaton a manželka Minta. S tou sice od roku 1917 žil odděleně, ale jeho nevinu hájila i před rozlíceným davem u soudní budovy, kde po ní házeli kameny.


24.3.1887
Smith Center, Kansas, USA
29.6.1933
New York City, New York, USA
Roscoe 'Fatty' Arbuckle csfd

Ejzenštejn v GuanajuatuFrigo a krávaLeap YearHollywoodThe Fast FreightBrewster's MillionsCrazy to MarryDollar a Year ManGasoline GusTraveling SalesmanLife of the PartyThe Round UpFatty and Mabel AdriftA Robust RomeoA Rural DemonBarnyard FlirtationsChicken ChaserShotguns That KickThat Minstrel ManTheir Ups and DownsTwixt Love and FireA Ride for a BrideFatty's Day OffGypsy Queen, TheTelltale Light, TheWaiters' Picnic, TheWhen Dreams Come TrueSanitarium, TheSlaphappyCharlie Chaplin, le génie de la libertéSkin: A History of Nudity in the MoviesHollywoodská továrna na smíchDějiny HollywooduWhy Be Good? Sexuality & Censorship in Early CinemaBuster Keaton: From Silents to ShortsThe Forgotten Films of Roscoe Fatty ArbuckleSo Funny It Hurt: Buster Keaton & MGMCouples et duos de légende du cinéma : Roscoe 100 Years at the MoviesThe Three Stooges 60th Anniversary SpecialCharlie Chaplin: The Little TrampHollywoodGolden Age of Buster Keaton, TheVelká kamenná tvářThe Funniest Man in the WorldDny vzrušení a smíchuHollywood: The Golden YearsScreen Snapshots: Memories of Famous Hollywood ComediansHappy Times and Jolly MomentsScreen Snapshots Series 15, No. 4Movie MemoriesStars of YesterdayScreen Snapshots, Series 6, No. 2Screen Snapshots, Series 2, No. 1-FScreen Snapshots, Series 1, No. 3Screen Snapshots, Series 1, No. 6Charlie's LifeMabel and Fatty Viewing the World's Fair at San FranciscoFlicker Flashbacks No. 1, Series 1


Aktualizace osobnostního profilu Roscoe 'Fatty' Arbuckle: 26.2. 2024 05:04