George Seaton (1911 - 1979)


George Seaton, původním jménem George Stenius, byl americký filmový režisér a scenárista. Narodil se v South Bendu v Indianě v USA. Vyrůstal však v židovské čtvrti v Detroitu. Na ortodoxní židovské škole učil hebrejštinu.

Poté se Seaton s přítelem Robertem Piroshem připojili ke studiu Metro-Goldwyn-Mayer jako smluvní spisovatelé v roce 1933. Jeho prvním filmem byla komedie Kobylkáři. Na počátku 40. let se připojil ke studiu 20th Century Fox, kde zůstal do konce dekády. Poté psal scénáře k filmům: Píseň o Bernadettě, Coney Island a později Zázrak v New Yorku. A také napsall scénář k blockbusteru Letiště a podílel se i na režii.

Seaton získal dvakrát cenu akademie za nejlepší adaptovaný scénář za Zázrak v New Yorku a Country Girl. A na cenu akademie kromě dvouch proměněných nominací byl nominován ještě třikrát. V roce 1961 obdržel cenu Humanistického oddělení.

George Seaton zemřel 28. července 1979 v Beverly Hills v Kalifornii na rakovinu ve věku 68 let. George Seaton byl velmi významný scenárista a režisér staré éry, na kterého bychom měli vzpomínat v dobrém, protože to je jeden z lidí, který určil filmům ten správný směr.


17.4.1911
South Bend, Indiana, USA
28.7.1979
Beverly Hills, Los Angeles, California, USA
George Seaton csfd

Zázrak v New YorkuMiracle on 34th StreetLetištěWhat's So Bad About Feeling Good?36 HoursThe Counterfeit TraitorMiracle on 34th StreetThe Proud and ProfaneCountry GirlLittle Boy LostAnything Can HappenFor Heaven's SakeLetecký mostChicken Every SundayApartment for PeggyThe Shocking Miss PilgrimZázrak v New YorkuCockeyed Miracle, TheDiamond HorseshoeJunior MissThe Eve of St. MarkConey IslandPíseň o BernadettěThe Meanest Man in the WorldThe Magnificent DopeCharley's AuntThat Night in RioThe Doctor Takes a WifeThis Thing Called LoveČaroděj ze země OzKobylkářiThe 20th Century-Fox HourLux Video TheatreZúčtováníThe HookThe Pleasure of His CompanyUčitelčin miláčekThe 28th Annual Academy AwardsWilliamsburg: The Story of a PatriotTwilight of HonorThe Rat Race


Aktualizace osobnostního profilu George Seaton: 30.10. 2023 16:59