Glenda Jackson (1936 - 2023)


Glenda Jackson pochází z presbyteriánské rodiny zedníka a uklízečky. Jako své povolání si chtěla zvolit práci knihovnice, ale nakonec pracovala jako prodavačka v drogerii, což jí moc neuspokojovalo. V šestnácti se náhle nadchla pro divadlo a už od devatenácti studovala do roku 1957 herectví na londýnské Royal Academy of Dramatic Art. Po ukončení studia působila pět na provinčních scénách jako asistentka ředitele a herečka. Roku 1964 se stala členkou Royal Shakespeare Company, kde si například po boku Davida Warnera zahrála Ofélii v Hamletovi. Velké úspěchy slavila v letech 1964-1965 na jevištích v Londýně i New Yorku v roli vražedkyně Charlotte Cordayové v inscenaci hry P. Weisse Pronásledování a zavraždění Jeana-Paula Marata, jež nastudoval divadelní soubor „Theatre of Cruelty“.

Herečka svou tvář často propůjčovala autentickým historickým osobnostem: Výborně se zhostila role manželky ruského skladatele P. I. Čajkovského, kterého si zahrál Richard Chamberlain, v životopisném dramatu MILOVNÍCI HUDBY (1970). Dále pak ztvárnila postavu legendární francouzské herečky Sarah Bernhardtové v dramatu NEUVĚŘITELNÁ SARAH (1976) nebo manželku ruského jaderného fyzika a disidenta v televizním politickém dramatu SAKHAROV (1984). Obdivuhodný výkon podala i v televizním seriálu „ELIZABETH R“ (1971), ve kterém výborně zvládla úlohu svárlivé anglické královny Alžběty I. Za tuto roli byla dvakrát odměněna cenou Emmy. V roce 1972 dostala další cenu – Donatellova Davida za roli ve filmu MARIE, KRÁLOVNA SKOTSKÁ.

O tom, že tato nadaná herečka nepostrádá ani komediální talent se můžeme přesvědčit v komedii NA ÚROVNI (1973), kde si zahrála postavu rozvedené Angličanky Vicki Allessiové, která se bezhlavě zamilovala do ženatého Američana. Velmi dojatě a nevěřícně si za svůj výkon v této výborné komedii převzala již druhého Oscara za nejlepší herečku v hlavní roli. Oscar však nebyl jediným oceněním za její úsilí v tomto snímku, na MFF v San Sebastianu na ni čekalo další ocenění.

Přestože se prosadila jako výrazná charakterní filmová herečka (takových ocenění má jen málo kdo), za své nejdůležitější působiště považuje stále divadlo. Strhující výkon podala v roli Heddy Gablerové-Tesmanové, nešťastně a pod úroveň provdané dcery generála, kterou ztvárnila jak v divadle tak na filmovém plátně. Filmový přepis Ibsenova dramatu nese název HEDDA (1975) a tato postava ji vynesla dalšího Donatellova Davida 1976 a nominaci na Oscara pro rok 1975. Dále zazářila v těchto divadelních hrách: Shakespearův Macbeth, Čechovovy Tři sestry, Genêtova Služka, O'Neilova Podivná mezihra, Brechtova Matka Kuráž nebo Albeeho Kdo se bojí Virginie Woolfové?.


9.5.1936
Birkenhead, Cheshire, England, Velká Británie
15.6.2023
Blackheath, Londýn, England, Velká Británie
Glenda Jackson csfd

The Great EscaperMatky a jiné láskyHledá se ElizabethBring Me Sunshine: The Heart and Soul of Eric MorecambeWave of Passion: The Life of Alexandra Kollontai, AElection 92Secret Life of Arnold Bax, TheA Murder of QualityThe House of Bernarda AlbaDoombeachDuhaKrál větruBusiness as UsualPoslední tanec SalomeStrange InterludeToho doktora chci za ženuŽelví deníkSakharovGiro CityNávrat vojákaPříběh Patricie NealovéNebe, peklo, rájZdravíLost and FoundRodinný lékařStevieThe Class of Miss MacMichaelNasty HabitsAngličankaHeddaIl sorriso del grande tentatoreThe MaidsBequest to the NationNa úrovniTrojnásobná ozvěnaMarie Stuartovna, královna skotskáMilovníci hudbyMizerná neděleThe Boy FriendHowards EndZamilované ženyNegativesMarat - SadeWhich of These Two Ladies Is He Married To?Ten sportovní životThe Extra DayElizabeth RITV Play of the WeekMatky revoluceCows, Cash & Cover-ups? Investigating VCJDEric & Ernie: Behind the ScenesI Love a 1970's ChristmasWilliam ShakespeareJerry Springer on SundayThe Rock 'n' Roll YearsLet Poland Be PolandTell Me LiesThe Benefit of the DoubtThe Real Story of Humpty Dumpty


Aktualizace osobnostního profilu Glenda Jackson: 1.11. 2023 15:53