Joel Grey 92 let


Tanečník, zpěvák, divadelní i filmový herec v jedné osobě. Joel Grey se narodil 11.4.1932 v Clevelandu v Ohiu jako Joel David Katz, manželům Mickeymu a Grace Katzovým. Mickey Katz byl hercem, komikem a hudebníkem. Malý Joel velice brzy dokázal, že je pravým synem svého otce, a jako dětský herec začal vystupovat v relativně známém Clevelandském městském divadle.

U varieté sice zůstal, v 60. letech se ale vrátil na prkna divadel. Tato kombinace se ukázala jako průlomová. Joel Gray dostal za svou roli impresária v broadwayské inscenaci CABARET cenu Tony. Představení mělo takový úspěch, že bylo v roce 1972 zfilmováno. Joel Gray získal Oscara za nejlepší vedlejší roli, a to i přesto, že mezi nominovanými byl Al Pacino za film KMOTR. V mezičase mezi divadelní a filmovou verzí si zahrál v několika dalších broadwayských představeních. Mezi jinými: Come Blow Your Horn (1961), Stop the World - I Want to Get Off (1962), Half a Sixpence (1965) a George M! (1968).

Joel Gray se objevil ještě v mnoha snímcích (z nejznámějších: THE SEVEN-PER-CENT SOLUTION; REMO; KAFKA; HRÁČ; VÁNOČNÍ KOLEDA a TANEC V TEMNOTÁCH), CABARET však stále zůstává vrcholem jeho filmové tvorby. To se ovšem nedá říct o tvorbě divadelní. Goodtime Charley (1975), The Grand Tour (1979), Chicago (1996) a Wicked (2003) jsou jen některá z jeho z jeho nejslavnějších představení. Vcelku pravidelně přijímá také vedlejší role v seriálech. Mohli jsme ho vidět například v BUFFY, PŘEMOŽITELKA UPÍRŮ; OZ; ALIAS; ZÁKON A POŘÁDEK: ZLOČINNÉ ÚMYSLY; DR. HOUSE; BRATŘI A SESTRY; CHIRURGOVÉ nebo v posledním dílu DALLAS jako ďábla.

Joel Gray byl jednou ženat. S Jo Wilder se vzali roku 1958 a rozvedli 1982. Má dvě děti, dcera Jennifer je herečka, syn James je kuchař. Kromě hraní se věnuje fotografii. Vyšly mu tři knihy: Pictures I Had to Take (2003), Looking Hard at Unexpected Things (2006) a 1.3 a Images from My Phone (2009). Také nazpíval dvě CD: The Magic of Joel Grey a Only the Beginning/Black Sheep Boy.


11.4.1932
Cleveland, Ohio, USA
Joel Grey csfd

tick, tick...BOOM!A. HitlerZalknutí111 Gramercy ParkNa hraněReaching NormalTanec v temnotáchJust DesertsVánoční koledaMůj přítel JoeThe Empty MirrorThe Wizard of Oz in Concert: Dreams Come TrueVenus RisingČáry máry fukNebezpečníChytlavá šanceHráčJust DesertsKafkaMarilyn a jáOkovy slávyChristmas at Radio City Music HallRemo Williams: Dobrodružství začínajíYeomen of the Guard, TheSherlock Holmes ve VídniČlověk na houpačceKabaretMan on a StringGeorge M!Italské prázdninyLittle WomenCalypso Heat WaveAbout FaceStarej chlapKriminálka Las VegasSkladiště 13Sestřička JackieChirurgovéPrivate PracticePhineas & FerbBratři a sestryDr. HouseAliasOz


Aktualizace osobnostního profilu Joel Grey: 2.11. 2023 19:05