Lila Kedrova (1918 - 2000)


Lila Kedrova se narodila 9. října 1918 v bývalém Petrogradě (dnes St. Petersburg) v Rusku. Největší část svého života prožila ve Francii. Když ona a její rodina ve spěchu opouštěla v roce 1928 Rusko, aby se chránila před bolševiky, ve spěchu zapomněly na rodný list Lily. Proto si musela narychlo opatřit jeho falsifikát, který jí však byl později zabaven.

Podobné role potrhlých dam vytvořila v několika dalších hollywoodských filmů. Postavu obscenní dámy vytvořila v pestrobarevném dobrodružném snímku URAGÁN NA JAMAJCE (1965), kde se objevila znovu po boku A. Quinna. Vedlejší roli polské uprchlice si zahrála vedle Paula Newmana a Julie Andrews v thrilleru Alfreda Hitchcocka ROZTRŽENÁ OPONA (1966). Pozornost na sebe upoutá vážnější rolí umírající ženy Melvyna Douglese v thrilleru NÁJEMNÍK (1976) režiséra Romana Polanskiho. Mezi její poslední role patří postava poblázněné Granny ve snímku SOME GIRLS (1988).

Navždy však zůstane známá jako Madame Hortense z nezapomenutelného ŘEKA ZORBY. Během svého života byla herečka dvakrát vdaná. Poprvé za Pierra Valda, který byl v 50. letech režisérem divadelních her, v nichž Lila účinkovala. Podruhé za Kanaďana Richarda Howarda, se kterým se seznámila v Londýně roku 1967 když hrála ve hře „The Cherry Orchand“ a s nímž prožila celý zbytek života. Ke konci života Lila Kedrova onemocněla Alzheimerovou chorobou. Dne 16. února 2000, ve věku nedožitých jedenaosmdesáti let, jí z těžké choroby vysvobodila srdeční zástava. Zemřela ve svém letním sídle ve městě Sault Ste. Marie u Michiganského jezera, stát Ontario.


9.10.1918
Petrohrad, Rusko, Sovětský svaz
16.2.2000
Sault Ste. Marie, Ontario, Kanada
Lila Kedrova csfd

La Prossima volta il fuocoA Star for TwoPrima děvčataTwo MenHitchcock: il brividio del genioMeč statečných: Legenda o Siru Gawainovi a Zeleném rytířiTestamentBlood TideTřetí na řaděParents terribles, LesTell Me a RiddleLes égouts du paradisSukničkářSvětlo ženyParadis des riches, LeAu bout du printempsMoi, fleur bleueNido de viudasPochoduj nebo zemřiNájemníkEliza's HoroscopeIl medaglione insanguinatoLe ormeMé drahé mamince k narozeninámSoft Beds, Hard BattlesGlaces, LesCool MillionEscape to the SunRakTime for LovingThe Kremlin LetterSuo modo di fare, IlCanard en fer-blanc, LeMaigret à PigallePenelopeRoztržená oponaUragán na JamajceMort d'un tueur, LaŘek ZorbaKriss RomaniMesdemoiselles ArmandeMon pote le gitanLa Femme et le pantinMilenci z MontparnassuCe joli mondeJusqu'au dernierDes gens sans importanceHlavní třídaChiffonniers d'Emmaüs, LesFutures vedettesKdyž je v Paříži nocLe défroquéLe grand jeuLes impuresWeg ohne UmkehrMy Name Is Alfred HitchcockSunset PeopleThe 38th Annual Academy AwardsThe 37th Annual Academy Awards


Aktualizace osobnostního profilu Lila Kedrova: 30.10. 2023 18:31