Burl Ives (1909 - 1995)


Celým jménem Burl Icle Ivanhoe Ives, rodák z amerického Illinois, byl uznávaným zpěvákem, spisovatelem a v neposlední řadě také hercem. Se šesti sourozenci, matkou Cordelií White a otcem Levi Ivesem vyrůstal v Hunt City, kde také poprvé zaujal svým výjimečně zabarveným, hlubokým hlasem na památečním srazu vysloužilých vojáků, kam ho dovedl jeho strýc.

Není na co čekat, a proto se Burl Ives bezprostředně po odchodu ze školy vrhá na pěveckou dráhu. Zkouší nahrát demoverzi, o které se dá říci jen to, že nebyla v žádném případě úspěšná. Snaží se protlouci a na svoje banjo hraje „kde se dá“. V Utahu byl dokonce ve vazbě za tuláctví. Rok 1931 představuje zlom, Burl se uchytil v rádiu WBOW v Indianě, kde má později i svoji vlastní show (1940). V první polovině 40. let prošel vojenskou službou, v této době se v Californii seznámil i s Harry Morganem, který ztvárnil v seriálu M.A.S.H. roli plukovníka Shermana T. Pottera. Pracuje i pro rádio CBS.

50. léta představovala pro Ameriku posedlý, chvílemi až paranoidní, boj proti komunismu. Na to Burl Ives asi nikdy nezapomněl, jelikož se objevil v soupisce „Red Channels“, což bylo hlášení o komunistickém vlivu v amerických televizních a radiových stanicích. Proti tomu se samozřejmě rázně ohradil, ale obvinění stačilo již napáchat své. Celá událost pak spíše vyznívá do ztracena.

Ale mluvme i o úspěších. Burl dostal významné role ve filmech EAST OF EDEN, tam si zahrál s Jamesem Deanem, nebo CAT ON A HOT TIN ROOF, kde předvedl své umění po boku fenomenální Elizabeth Taylor a skvělého Paula Newmana. Několik rolí na Broadwayi jen znovu dokazuje opravdový umělecký talent. Za svou hudební činnost a kulturní přínos byl oceněn University of Pennsylvania Glee Club Award of Merit.


14.6.1909
Hunt, Illinois, USA
14.4.1995
Anacortes, Washington, USA
Burl Ives csfd

Spojení dvou měsícůUbohá bohatá dívkaŽádné strachy o prachyDobrodružství EwokůBílý pesEarthboundJust You and Me, KidThe Bermuda DepthsThe New Adventures of HeidiBakerův jestřábFirst Easter Rabbit, TheHugó, a vízilóThe Man Who Wanted to Live ForeverThe McMastersThe Whole World Is WatchingPinocchioSound of Anger, TheThe Other Side of Bonnie and ClydeRocket to the MoonThe DaydreamerEnsign PulverRudolf s červeným nosemThe Brass BottleSummer MagicThe Spiral RoadLet No Man Write My EpitaphJeden den muže mimo zákonNáš člověk v HavaněFarma pod jilmyKočka na rozpálené plechové střešeVelká zeměWind Across the EvergladesGun GloryTvář v davuThe Power and the PrizeNa východ od rájeSierraGreen Grass of WyomingSo Dear to My HeartStation WestSmokyKořenyCaptains and the KingsDomeček na prériiNight GalleryPebble MillThe Bold Ones: The LawyersO.K. Crackerby!Daniel BooneRock Hudson's Home MoviesSam Fuller: Writings with a CameraGifts of an EagleHerbie Day at DisneylandLétající ClipperDTV: Golden OldiesI Know an Old Lady Who Swallowed a FlyThe 50th Annual Academy Awards


Aktualizace osobnostního profilu Burl Ives: 18.3. 2024 19:09