Jo Van Fleet (1915 - 1996)


Jo Van Fleet svoji kariéru zahájila na Broadwayi, kde zaujala jako dramatická herečka a v roce 1954 získala cenu Tony za svůj výkon v nelehké úloze nesympatické až hrubé Jessie Wattsové z Footeovy hry “Výlet do městečka Bountiful.” Do světa filmu vstoupila rolí matky Jamese Deana: NA VÝCHOD OD RÁJE (1955) a hned tento její debut jí přinesl Oskara pro “nejlepší herečku ve vedlejší roli.”

V roce 1958 byla opět nominována na cenu Tony za roli Elizy Gantové ve hře “K domovu pohleď, anděle!” K dalším jejím filmům patří drama s Montgomery Cliftem DIVOKÁ ŘEKA (1960), kdy se podruhé sešla s režisérem Kazanem, FRAJER LUKE (1967) vedle Paula Newmana, komedie s Peterem Sellersem MILUJI TĚ, ALICE B. TOKLASOVÁ (1968) nebo Polanského mysteriózní thriller NÁJEMNÍK (1976).

Van Fleetová si v roce 1946 vzala Williama Balese, se kterým žila až do jeho smrti. Sama zemřela v 81 letech v newyorském Queensu, přesná příčina její smrti není známa. Zanechala po sobě syna Michaela Balese a vnuka Ardena Rogow-Balese. Za přispění filmovému průmyslu má na dnes tato představitelka smělých a neohrožených dam svoji hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy.


29.12.1915
Oakland, California, USA
10.6.1996
Queens, New York, USA
Jo Van Fleet csfd

Seize the DayPowerNájemníkParadise LostSatan's School for GirlsFamily Rico, TheBanda, která neuměla pořádně střílet80 Steps to JonahMiluji tě, Alice B. Toklasová!Frajer LukeCinderellaDivoká řekaMořská zeďPřestřelka u O.K. CorraluKrál a čtyři královnyI'll Cry TomorrowNa východ od rájeThe Rose TattooPolice WomanMedical CenterThe Mod SquadMannixThe Wild Wild WestBob Hope Presents the Chrysler TheatreKraft Suspense TheatreThe VirginianFrontier CircusRoute 66ThrillerBonanzaPlay of the Week77 Sunset StripNaked CityWestinghouse Desilu PlayhouseAlcoa TheatreThe DuPont Show of the MonthAlfred Hitchcock uvádíStar TonightInner SanctumMax Liebman SpectacularsSummer PlayhouseThe MaskGeneral Electric TheaterThe United States Steel HourCampbell PlayhouseGeneral Motors PresentsCosmopolitan TheatreArmstrong Circle TheatreDangerRobert Montgomery PresentsSuspenseActor's StudioThe Philco Television PlayhouseKraft Television TheatreJames Dean's Lost SlideshowEast of Eden: Art in Search of LifeHollywood Heaven: Tragic Lives, Tragic DeathsNBC Experiment in TelevisionColorspace Vol. 1


Aktualizace osobnostního profilu Jo Van Fleet: 21.4. 2024 07:12