Anne Baxter (1923 - 1985)


Anne Baxterová se narodila v Michigan City v Indianě. Otec její matky, Frank Lloyd Wright, byl světově proslulým architektem a její vlastní otec prominentním manažerem jednoho lihovaru. Ona sama vyrůstala v New Yorku v přepychovém a kultivovaném prostředí. Někdy v deseti letech uviděla na Broadwayi představení s Helenou Hayesovou a unešena dojmy prohlásila, že se chce stát herečkou. Ve třinácti se objevila na Broadwayi a byla úspěšná, což jí pomohlo ke studiu herectví u slavné Marie Ouspenskayaové.

Orson Welles si ji vybral do dramatu SKVĚLÍ AMBERSONOVÉ (1942), ale bylo to až válečné Milestoneovo drama SEVERNÍ HVĚZDA (1943), kdy její jméno dostalo na plakátech čestnou pozici a který – rovněž díky Anne - měl ohlas mezi kritikou i diváky. S Tyronem Powerem a Gene Tierneyem si zahrála Sophie MacDonaldovou v THE RAZOR´S EDGE (1946) a získala za ni Cenu Akademie pro “nejlepší herečku ve vedlejší roli”. V roce 1948 se po boku Gregoryho Pecka objevila ve westernu ŽLUTÉ NEBE. Do úspěšného Mankiewiczova dramatu VŠE O EVĚ (1950) byla obsazena hlavně kvůli své podobě s Claudette Colbertovou, která byla původně také pro film vybrána (do jiné úlohy). Za titulní roli Evy Harringtonové obdržela Anne nominaci na Cenu pro “nejlepší herečku”, soška však tentokrát připadla Judy Hollidayové za VČERA NAROZENÍ (1950).

Pokračovala v profesionální divadelní práci. Odmítla roli Polly Cutlerové ve filmu-noir NIAGARA (1953). Film byl pak přepracován, aby v něm mohla vyniknout Marilyn Monroe. Po boku Charltona Hestona v roli Mojžíše a Yula Brynnera coby Ramese přesvědčila jako krásná egyptská princezna Nefretiri v DeMilleově historickém eposu DESATERO PŘIKÁZÁNÍ (1956). Po “Přikázáních” přicházelo nabídek méně, jelikož nebyla vázána smlouvou k žádnému studiu a svůj talent nabízela nezávisle. V roce 1959 a 1960 natočila po jednom filmu a po Dmytrykově WALK ON THE WILD SIDE (1962) – s Laurencem Harveyem, Capucine a Jane Fondovou - si dala čtyřletou pauzu.

Avšak nezahálela, byla k vidění na divadle i v televizi. Nijak zvlášť nelpěla na tom být celebritou nebo osobností, soustředila se na to být herečkou a vydat ze sebe to nejlepší. Jako host zazářila v záporných postavách “Zeldy Velké” a “Olgy Královny” ve dvou respektive tří dílech televizního seriálu “Batman” (1966). Pro roli Olgy se prý dokonce naučila klít rusky. Jako mnoho herců, kteří zde dostali nějaký ten part, tvrdila, že to byla zábavná zkušenost.


7.5.1923
Michigan City, Indiana, USA
12.12.1985
New York City, New York, USA
Anne Baxter csfd

Maska smrtiJane Austen in ManhattanNero WolfeLittle MoLisa, Bright and DarkLapin 360PronásledovatelFools' ParadeIf Tomorrow ComesThe Late LizRitual of EvilThe ChallengersCampus HeatCompanions in NightmareCizinec na útěkuThe Busy BodySedm statečných ženThe Family JewelsMix Me a PersonNa kruté stezce životaCimarronSummer of the Seventeenth DollChase a Crooked ShadowDesatero přikázáníThe Come OnTři násilníciBedevilledOne DesireThe SpoilersCarnival StoryRummelplatz der LiebeThe Blue GardeniaZpovídám seMy Wife's Best FriendO. Henry's Full HouseThe Outcasts of Poker FlatFollow the SunA Ticket to TomahawkVše o EvěYou're My EverythingHomecomingThe Luck of the IrishThe Walls of JerichoŽluté nebeBlaze of NoonMother Wore TightsAngel on My ShoulderSmokyThe Razor's EdgeKrálovský skandálGuest in the HousePět SullivanůSunday Dinner for a SoldierThe Eve of St. MarkThe Purple HeartPět hrobů u KáhiryRychlé ponořeníSeverní hvězdaSkvělí AmbersonovéThe Pied Piper


Aktualizace osobnostního profilu Anne Baxter: 3.11. 2023 11:46